Élő adásban hisztizik az Antena 1 és 3 teljes munkaközössége

Az állam egy másfél éves bírói határozat értelmében lefoglalja székhelyeiket.
Hirdetés

Kilakoltatási parancsot kapott az Antena 2 és az Antena 3 hírcsatorna az adóhivataltól (ANAF), amelynek értelmében öt napon belül el kell hagyniuk a bukaresti székhelyeik épületeit. A két televízió újságírói nem tűrik csendesen a kizsuppolást, és élő adásban szidalmazzák a hatóságokat és a kormányt. Szerintük veszélyben a szólásszabadság, és az egésznek az a célja, hogy politikai alapon kicsinálják a két csatornát. Az ANAF egy másfél éves bírói határozatnak szeretne érvényt szerezni, amelyről az Antena tulajdonosai is tudtak.

A cirkuszba a politikusok is bekapcsolódtak: Călin Popescu Tăriceanu szerint „brutálisak” az ANAF módszerei. Szerinte „magasabb szinteken” döntöttek a két csatorna kilakoltatásáról, és bármelyik sajtótermék ugyanígy járhat. Victor Ponta volt miniszterelnök is megosztotta a Facebookon a Mihai Gâdea, az Antena 3 igazgatója Facebook-posztját, melyben azt írja, hogy lehetetlen öt nap alatt átköltöztetni egy televíziós csatornát.

Az Antena 1 és 3 épületeinek lefoglalásáról azt követően döntöttek, hogy Dan Voiculescu tulajdonost tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Bukaresti Táblabíróság. Az üzletember 60 millió euróval károsította meg a román államot azzal, hogy az Élelmiszeripari Kutatóintézet (ICA) egyik, Bukarest melletti 3,5 hektáros telkét törvénytelenül, a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron vásárolta meg.

 

Hirdetés