Lehet, hogy mégsem lesz szégyenszobor Temesváron

Az 1849-es szabadságharc leverését dicsőítendő a bécsi udvar által felállított emlékművet a román polgármester vitte volna ismét köztérre.
Hirdetés

Előfordulhat, hogy sikeres volt a temesvári magyar közösség lobbija, és mégsem kerül ki köztérre egy magyar szempontból sértő, megalázó műalkotás. A történet előzménye az, hogy két évvel ezelőtt felújították a temesvári Bălcescu teret és felmerült az osztrák „Hűség emlékműve” – amelyet a magyarok csak Szégyenszoborként emlegetnek – felállításának lehetősége a téren kialakított zöldövezet közepén. A javaslatot akkor megszavazta a városi tanács, de a magyar közösség képviselői hevesen tiltakoztak az emlékmű közterületen való felállítása ellen.

A „Hűség emlékművét” Ferenc József adományozta Temesvárnak, a város védői által az 1949-es ostrom során tanúsított hősiesség jutalmául. Az emlékmű az osztrák abszolutista erők győzelmét jelképezte a magyar szabadságharcosok felett, a várost ostromló magyarokat az alkotók szörnyalakokként ábrázolták. A szörnyalakokat 1885-ben, Török János polgármester mandátuma idején eltávolították, a vitatott emlékművet végül az 1930-as években a Hősök temetőjébe költöztették.

Az RMDSZ és a magyar közösség tiltakozása úgy tűnik, végül eredménnyel járt, mert a város idei költségvetésében szerepel egy szökőkút létrehozásának terve a Bălcescu tér közepén.

Hirdetés