Indul a kórházon belüli fertőzések vizsgálata

70 kórházat ellenőriznek idén, öt év alatt az összeset. Ez is a Colectiv-tragédia következménye.
Hirdetés
Hamarosan kezdődik az az országos program, amelyben idén 70 kórházban ellenőrzik és felügyelik a kórházon belüli fertőzéseket, az antibiotikum-használatot és a rezisztenciát az antibiotikumokra – jelentette be hétfőn Victor Strâmbu egészségügyi államtitkár.
 
Első körben kérdőívet töltetnek ki a kórházak alkalmazottaival, ezeket 30 napon belül kiküldik, és kiküldéstől számított 14 napon belül kell kitölteni és visszaküldeni. A kérdőívek eredményét az Országos Közegészségügyi Intézetben értékelik ki, ezután döntik el, milyen intézkedéseket hoznak:
  • útmutatót és módszertant dolgoznak ki az ilyen típusú fertőzések diagnosztizálásához és felügyeletéhez, az antibiotikum-rezisztencia megállapításához,
  • módosítják a kórházak szervezeti felépítését és személyzeti struktúráját,
  • beszerzik a kórházon belüli fertőzések kezeléséhez és megelőzéséhez szükséges eszközöket, felszereléseket.
 
Eddig egy technikai munkacsoport alakult a mikrobiológia, járványügy, infektológia, közegészségügy szakértőiből, illetve a szaktárca munkatársaiból, amely megállapította az országos program első lépéseit az ország legjelentősebb kórházaiban, ahol a betegek nagy száma miatt nagyobb a kórházon belüli fertőzés kockázata, illetve fokozottabb az antibiotikum-használat.
 
Az egészségügyi minisztérium idén 70 kórházban indítja el a programot, öt éven belül az ország összes kórházára sort kerítene, hogy mindenhol jól átgondolt rendszerben előzzék meg és felügyeljék a kórházon belüli fertőzéseket. 
 
Növelni akarják a diagnosztikai kapacitást, képezni a kórházi személyzetet, hogy minden kórházban jól meghatározott és működő csoport foglalkozzon a megelőzéssel és a felügyelettel, illetve a kezeléssel, hogy a fertőzött betegek ne váljanak újabb fertőzések forrásává. Külön csoport felügyelné az antibiotikumok felírását a kórházban, mivel a túlzott antibiotikum-használat miatt válnak rezisztenssé bizonyos mikroorganizmusok.
 
A kórházon belüli fertőzéseket ezentúl az orvosi beavatkozással járó, a beteg biztonságát érintő problémaként kezelnék, amelyek amiatt váltak súlyossá, mert gyakran antibiotikumra rezisztens mikroorganizmusok okozzák főként hiányos immunrendszerű betegeknél.
 
Hogy a problémát Románia hajlamos a szőnyeg alá seperni, azt a hivatalos statisztikák is jelzik: míg az európai kimutatásokban az utóbbi tíz évben a betegek 5,5 – 7,5 százalékánál állapítottak meg kórházon belüli fertőzést, addig a hazai hivatalos kórházi jelentések 0,2 – 0,25 százalékos arányról szólnak. Ezt az arányt maguk az egészségügyi rendszer szereplői sem hiszik el a minisztérium egy korábbi közleménye szerint.
 

Egy 2012-es európai tanulmány 2,7 százalékosra becsüli a kórházon belül megfertőzött betegek arányát Romániában. A Colectiv-tragédia áldozatai közül pedig legalább hárman hunytak el ilyen fertőzés miatt az égési sérültekre specializálódott bukaresti kórházban. 

Hirdetés