Adótartozása van? Erről hamarosan mindenki tud majd

Mert az adóhivatal nyilvánosságra hozza a tartozók névsorát. Mindenkiét.
Hirdetés

Az adóhatóság ezentúl nyilvánosságra hozza a magán- és jogi személyek nevét, akik tartoznak az államnak – olvasható abban a határozatban, amely csütörtökön jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A magánszemélyek közül azok kerülnek fel a listára, akiknek 100 lejnél nagyobb tartozásuk van az állammal szemben. Az egyéni vállalkozóknál ez az összeg 500 lej, míg a jogi személyeknél 1000 lejes és 1500 lejes határt állapítottak meg annak függvényében, hogy közepes vagy nagy adófizetőről van szó.

Az adóhatóság először áprilisban hozza nyilvánosságra a neveket, az akkori listák a március végi állapotot fogják tükrözni.

Hirdetés

Adrian Benţa adótanácsadó a Mediafax hírügynökségnek elmondta, Romániában az adóhatóság először hozza nyilvánosságra magánszemélyek állammal szembeni tartozását. A hírügynökség úgy tudja, hogy az intézkedéssel főként a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyeket akarják ösztönözni, hogy mielőbb fizessék ki adótartozásaikat.

Az elmúlt két évben szigorították az adócsalással szembeni fellépést, több intézkedés született a gazdaság kifehérítésére. Tavaly az államháztartási bevételek mintegy 8 százalékkal nőttek, az áfából származó bevételek 12 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest.

Hirdetés