Udvarhelyi civilek írtak nyílt levelet a közbiztonságért

A címzettek: a város polgármestere, rendőrfőnöke és főügyésze.
Hirdetés

Huszonkét ismert, „gondolkodni szerető” polgár intézett nyílt levelet Székelyudvarhely polgármesteréhez, rendőrparancsnokához és főügyészéhez.

A „székely anyaváros” az elmúlt hetekben azzal került ismét a közvélemény érdeklődésének középpontjába, hogy egy szórakozóhelyen lövöldözés tört ki: az incidens résztvevői Szőke László, az Udvarhelyi Híradó főszerkesztője, ismert tényfeltáró újságíró, illetve az udvarhelyi alvilág őt megtámadó figurái. Szőkéért és a közbiztonságért egyébként vasárnap, január 31-én délután 4-től menetelés lesz Székelyudvarhelyen.

„Az elmúlt évek, hónapok történései,

különösképpen az elmúlt napok blikkfangos eseményei miatt úgy érezzük, hogy elérkezett annak az ideje, hogy immár haladéktalanul szót emeljünk, mivel városunk életének azon válságos pillanatait vagyunk kénytelenek megélni, amit egykoron legrosszabb álmainkban sem gondoltunk volna” – fogalmaznak a levél aláírói, majd így folytatják: „lassan nem telik el úgy hét vagy akár nap, hogy valamilyen hasonló esemény ne kerüljön a figyelem középpontjába. Minket mégis leginkább az botránkoztat meg, hogy az Önök intézményei mintha nem is léteznének, a következmények nélküli város lettünk”.

Véleményük szerint bűnösök közt cinkos, aki néma, és hiányolják a határozott fellépést az intézmények részéről. Úgy gondolják:

Udvarhelyen morális és bizalmi válság van,

Hirdetés

amely mértékét tekintve bénítóvá kezd válni a város polgárai számára, így nem késhet már sokáig a számonkérés ideje.
„Napról napra egyre többen érezzük úgy, hogy nem számíthatunk teljes bizonyossággal a város intézményeire, egészségtelen mértékben vált a közbeszéd részévé a bűnözés, a látszólag következmények nélküli antiszociális magatartásminták. Mára odajutottunk, hogy a világos és egyértelmű állásfoglalás, a cselekvés hiánya, vagy éppen a botrányos előállítási kísérlet miatt, sokak számára nincs iránytű és már-már beletörődnek, feladni látszanak a hitet, hogy egy félelem nélküli városban élhetnek” – írják a civilek.

A levél aláírói:

Komoróczy Zsolt
Nagy György
Pócs Sándor
Laczkó György
Péter Péter
Kozma Ernő
Vass Dénes
Geréb László
Kubanek László
Péter Balázs
Porsche Éva
Dunkler Róbert
Fincziski Andrea
Szűcs Gellért
Dávid Botond
Hajdó Csaba
Szabó Csaba
Tókos Attila
Szabó Levente
Hermann Örs
Balázs Attila
Péter Tamás

Hirdetés