Barroso Temesváron: nem tudunk mindenkit befogadni

Az EB volt elnöke díszdoktorrá avatásán a migránskrízisről és Románia schengeni tagságáról is beszélt.
Hirdetés

Az uniós végrehajtó szerv elnöki tisztségét 2004 és 2014 között betöltő Barroso díszdoktori címet vett át pénteken a Temesvári Nyugati Tudományegyetemen. Az ünnepségen jelen volt Dacian Cioloș román miniszterelnök, aki 2010 és 2014 között az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa volt. Barroso beszédében

kitért a menekültválságra.

Elmondta: gyakran kérdezik, hogy EB-elnökként hogyan kezelte volta a menekültválságot. Úgy vélte, Európa számára gondot okoz a migránsok magas száma. Rámutatott: az igazi válság azonban Szíriában, Líbiában és Irakban van.

„Realistáknak kell lennünk, Európa nem tudja befogadni valamennyi menekültet, ezért meg kell erősíteni a külső határokat” –  nyilatkozta Barroso. A vendég dicsérte Dacian Cioloșt és az általa vezetett szakértői kormányt. Úgy vélte, más országokban is előfordult már, hogy szakértői kormányzásra volt szükség, szerinte az ilyen kabinetekre szükség lehet bizonyos időszakokban még akkor is, ha nem élvezik közvetlenül a választók támogatását.

Barroso támogatja Románia Schengen-tagságát,

úgy véli, hogy az ország felkészültnek minősíthető, még akkor is, ha a menekültválság miatt az Unió most körültekintőbb és gyanakvóbb. Azt is kiemelte, hogy a schengeni államoknak fokozott együttműködésre kell törekedniük ebben a helyzetben, és a határokra felhúzott kerítések nem jelentenek megoldást.

Hirdetés