A legfőbb ügyész több százszor „szirénázott” jogtalanul

Nem lett volna jogosult rá, de a belügyi tárca rendőri kíséretet biztosított számára.
Hirdetés

Nem kispályázott a rendőri kíséret jogtalan igénybe vételével Tiberiu Niţu legfőbb ügyész: az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint 2014 áprilisa és 2015 októbere között összesen nagyjából hétszáz alkalommal – vagyis átlagosan naponta kétszer – száguldott végig szirénázó rendőrkonvojjal Bukarestben törvénytelenül.

Mint azt megírtuk, Niţu ügye Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ügyéhez kapcsolódik, akinek esetében hétfőn kérte a szenátustól a bűnvádi eljárás jóváhagyását az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). Opreát először is azzal gyanúsítják, hogy miniszterként csak tavaly 1607 alkalommal vett igénybe rendőri kíséretet, holott az hivatalból csak az államfőt és a miniszterelnököt illeti meg, a minisztereket csak kivételes esetben.

Ezzel szemben Oprea magánügyekben, pártszékházakban tett látogatásokhoz, sőt még a vendéglőbe menet, illetve onnan jövet is rendőri felvezetést kért. A másik vád szerint törvénytelenül írt alá megállapodást a legfőbb ügyészséggel, amely nyomán Tiberiu Niţu a HotNews által idézett Agerpres hírügynökség szerint legfőbb ügyész 2014 áprilisa és 2015 októbere között mintegy hétszázszor – vagyis átlagosan napi kétszer – vett igénybe rendőri kíséretet törvénytelenül. Ennek nyomán a DNA szerint anyagi kár érte a bukaresti rendőr-főkapitányságot, miközben a legfőbb ügyész jogosulatlan haszonra tett szert.

Mint ismeretes, az Oprea-ügyre tavaly októberben derült fény, amikor egy este a konvoját felvezető motoros rendőr belehajtott egy, a gázművek által kiásott árokba az úttesten, és életét vesztette.
 

Hirdetés