Kettőbe törhet Sorin Apostu tudományos pályája

Ugyanis kiengedhetik a börtönből, ahol csak amúgy születtek a könyvek a keze alatt.
Hirdetés

Mintegy másfél év után szabadulhat a börtönből a korrupció miatt elítélt Sorin Apostu, Kolozsvár korábbi polgármestere, miután a bíróság a besztercei büntetés-végrehajtási intézet szakbizottságának javaslatára jóváhagyta feltételes szabadlábra helyezését.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) azonban fellebbezett a decemberi bírósági döntés ellen, az ügyet a jövő héten tárgyalják másodfokon.

Sorin Apostut 2014 júliusában ítélték négy év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre korrupciós bűncselekmények miatt. Ebből levonták a vizsgálati fogság 11 hónapját, a börtönbizottság pedig megállapította, hogy további 237 nap levonható a büntetésből, mivel Apostu szorgalmasan dolgozott (a börtön könyvtárában), illetve 120 napot a börtönben írt tudományos munkái nyomán.

Az egykori kolozsvári polgármester ugyanis négy szakkönyvet írt a börtönben, ezek egyenként 30 nappal csökkentik a büntetését. Sorin Apostu a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem tanára volt, könyveit élelmiszer-biztonsági témákról írta.
 

Hirdetés