Băsescu a két ország egyesülését javasolta a moldovai államfőnek

Korábban, amikor még ő is államfő volt.
Hirdetés

Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom nevű párt elnöke elismerte: elnöki mandátuma idején egyszer azt javasolta Vladimir Voroninnak, Moldova kommunista, oroszbarát elnökének, hogy egyezzen bele a két ország egyesülésébe.

Az exelnök a parlamentben, a határon túli románok találkozóján, amelyet Moldova és Havasalföld 1859-es egyesülésének alkalmából rendeztek meg, elárulta: a kettejük közötti feszültség azt követően mélyült el, hogy egyszer azt javasolta Voroninnak: álljanak a két ország parlamentjei elé, és hozzák tető alá az egyesülést. Ezt követően felajánlotta, hogy Voronin legyen az új Nagy-Románia elnöke, ő pedig az alelnöki tisztséget kérte volna. „Akkor Voronin elkezdett kövekkel dobálózni a határon keresztül (…) Vagyis ez románellenes volt, de nem oroszbarát” – fogalmazott Băsescu.

Traian Băsescu még elnökként vette fel főbb politikai célkitűzései közé Moldova Románia általi bekebelezését. Az ezzel kapcsolatos nyilatkozatok nyomán Voronin azzal vádolta meg, hogy megpróbál nyomást gyakorolni Chişinăura, illetve hogy éjszaka részegen hívogatja őt telefonon.
 

Hirdetés