Lassan, de biztosan eltűnnek a Községháza feliratok a Székelyföldön

Madévalfa a legújabb áldozat Dan Tănasă és egyesülete hadjáratában.
Hirdetés

El kell távolítani a Községháza feliratot a madéfalvi önkormányzat székházáról, miután a település vezetése jogerősen elveszítette a Dan Tănasă és a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által indított pert.

A Hargita Megyei Törvényszék 2015 nyarán elrendelte a magyar felirat eltávolítását a madéfalvi községházáról, az elsőfokú ítéletet megfellebbezte a önkormányzat és a polgármester.

Tănasă és az ADEC tavaly indított pert a Községháza felirat eltávolításáért, miután az önkormányzat nem volt hajlandó eleget tenni erre vonatkozó kérésüknek.

A magyarellenességéről elhíresült Dan Tănasă és egyesülete perek sorát indította székelyföldi önkormányzatok ellen – jelenleg 18 per folyik –, amelyek magyarul is kiírták a községháza nevét. Legutóbb Csíkkozmáson kényszerültek a felirat eltüntetésére, miután elveszítették az ellenük indított pert. Több Hargita, Kovászna és Maros megyei településen is levették a magyar feliratot, vagy jogerős ítélet nyomán, vagy pedig önszántukból, miután Tănasă követeléseivel vagy perekkel célba vette az önkormányzatokat.

Tănasă szemét a csíkszeredai városházán látható magyar felirat is szúrja, az ADEC decemberben beperelte a polgármestert és az önkormányzatot. Az egyesület arra hivatkozik, hogy a községháza és a városháza a magyarországi közigazgatásból átvett kifejezések, helyettük a polgármesteri hivatal elnevezést kell használni.
 

Hirdetés