Kolozsvár: kútba esett az RMDSZ-EMNP-összefogás

Az EMNP közös listát és jelölteket javasolt az önkormányzati választásokra. Az RMDSZ-nek már megvan a saját jelöltje.
Hirdetés

Nem lesz összefogás az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) között Kolozsváron és Kolozs megyében az önkormányzati választásokon – ilyen értelmű közleménnyel zárta rövidre Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke az EMNP közeledési törekvéseit. Az EMNP sajnálkozik, és önálló jelölt, illetve lista állítására készül.

A néppárt kolozsvári és Kolozs megyei szervezete még hétfőn intézett felhívást az RMDSZ-hez, amelyben azt javasolták, hogy közös polgármesterjelölttel, valamint városi és megyei szinten egyaránt közös tanácsosi listával vegyenek részt az idei helyhatósági választáson. „A magyar szavazatok maximalizálásának, s ezáltal egy erősebb magyar képviseletnek előfeltétele kell legyen a kolozsvári magyar összefogás” – áll Soós Sándor Kolozs megyei és Fancsali Ernő kolozsvári EMNP-elnök közleményében.

Soós és Fancsali január 29-éig kezdeményezett párbeszédet az összefogásról, mivel az RMDSZ kolozsvári szervezetének választmánya elvileg ekkor döntött volna arról, ki indul a szövetség színeiben a kincses város polgármesteri székéért. Megjegyezték ugyanakkor: ha a nevezett időpontig az RMDSZ nem mutat hajlandóságot a tárgyalásra, akkor a néppárt kész lesz önálló listát és polgármester-jelöltet indítani Kolozsvárt.

Azonban már hétfőn gyakorlatilag eldőlt, hogy az RMDSZ várhatóan Horváth Anna jelenlegi alpolgármestert kívánja a polgármesteri tisztségért indítani, lévén, hogy erre ő jelentkezett egyedül. Csoma Botond ennek nyomán úgy véli: Horváth döntése garanciát jelent arra, hogy személyében Kolozsváron megvalósuljon a magyar összefogás.

Hirdetés

Csoma mindazonáltal nem zárkózik el a párbeszédtől. Közleményében február közepére hívja megbeszélésre az EMNP Kolozs megyei képviselőit, és négy témakörben egyeztetne a néppártosokkal: a magyar önkormányzati képviselet erősítését szolgáló mozgósítás lehetőségei; a beiskolázási számok tükrében felmerülő problémák és egy középtávú oktatási stratégia egyeztetése; az ifjúság itthon maradását célzó, helyi szinten megvalósítható közpolitikák, továbbá Kolozsvár történelmi belvárosa magántulajdonban lévő épületeinek szakszerű felújítására vonatkozó elképzelések.

Erre a néppárt vezetői úgy reagáltak: bár készek lettek volna a megegyezésre annak érdekében, hogy ne csak az RMDSZ, hanem a teljes magyarság jelöltje induljon a választáson, sajnálattal tudomásul veszik az RMDSZ elzárkózását. Megjegyzik: ha az RMDSZ által jelzett január 29-i időpontig nem változik a szövetség álláspontja, úgy az EMNP Kolozs megyei választmánya február 9-én dönt a kolozsvári néppártos polgármesterjelölt, valamint a városi és a megyei lista indításáról.
 

Hirdetés