Nem használható a vadonatúj, 230 millió eurós bukaresti stadion

Mert nem kaphat tűzrendészeti engedélyt. Kabaré.
Hirdetés

Ilyen nincs: nem használható Bukarestben a csupán négy és fél éve átadott, csillagászati összegekből megépített, flancos Nemzeti Aréna, mert a katasztrófavédelem bürokratikus okok – valamint a román főváros korábbi vezetésének hányavetisége – miatt nem adja meg rá a tűzrendészeti engedélyt.

A stadiont a tavaly novemberben a bukaresti Colectiv klubban bekövetkezett, 63 halálos áldozatot követelő tűz után zárták be, hasonlóan az ország több száz rendezvényterméhez.

Răzvan Sava ügyvivő bukaresti főpolgármester szerint a konkrét problémát a stadion tetőszerkezete jelenti, amely nem az eredeti terveknek megfelelően készült el. Azokban ugyanis merev tető szerepelt, de menet közben úgy döntöttek, hogy nyitható tetővel építik meg a létesítményt. Ezt azonban elfelejtették az illetékes hatóságokkal közölni, így aztán semmilyen engedélyt nem szereztek meg hozzá.

Pedig a technológia máshol működik, Németországban például rendelkezik engedéllyel. Ez azonban Romániában nem érvényes, így most a román katasztrófavédelemnek meg kell vizsgálnia, hogy az anyag, amelyből a tetőszerkezet készült, tűzálló-e.

Addig pedig az arénát nem lehet használni. Igaz, a 2011 szeptemberében átadott stadion tetőszerkezete már amúgy is többször meghibásodott, a bukaresti önkormányzat összesen 20 millió eurót költött a javítási munkálatokra.

Hirdetés

A Nemzeti Aréna igazi főnyeremény volt az önkormányzat számára: négy év alatt összesen 13 millió eurós bevételt hozott – miközben a fenntartása 26 millióba került.

Amúgy a stadion megépítése 234 millió eurót kóstált.

Mit mondjunk: a hülyének is megérte.
 

Hirdetés