Oscar-díjra jelölték a Saul fiát

Nemes Jeles László alkotása felkerült az amerikai filmakadémia öt filmet tartalmazó „rövidlistájára”.
Hirdetés

Az amerikai filmakadémia csütörtökön Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit ezek között van a Saul fia is, a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriában.

Magyar film eddig egy alkalommal, 1982-ben kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, Szabó István Mephisto című drámája a mai napig az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, Szabó István Hanussen című alkotását, ugyancsak a legjobb idegen nyelvű filmek között.

A Saul fia több mint egy tucat díjat nyert már, köztük a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíját, a napokban pedig Aranyglóbusz-díjat kapott a legjobb idegen nyelvű alkotások között. A filmet az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét. A rendezőt az elsőfilmesek között díjára jelölte az amerikai rendezők céhe (DGA).

A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza, egyik szereplője a kolozsvári Molnár Levente. Nemes Jeles László filmjét Magyarországon már több mint százezren látták, Romániában pedig március 11-től vetítik a mozikban.

A legjobb idegen nyelvű film díjának jelöltjei:
Mustang (Franciaország)
Theeb (Jordánia)
A kígyó ölelése (Kolumbia)
A War (Dánia)
Saul fia (Magyarország)

Hirdetés