Szatmáron is együttműködik a választáson az RMDSZ és az MPP

Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Kereskényi Gábor, a városi RMDSZ-szervezet elnöke és Zazula Béla helyi MPP-elnök.
Hirdetés

Mint ismeretes, Szatmárnémetiben az RMDSZ Kereskényi Gábor volt alpolgármestert, jelenlegi parlamenti képviselőt indítja a helyhatósági választáson, miután ő került ki győztesként a tavaly őszi jelöltállításon. Az MPP-s Zazula Béla és Günthner Tibor szenátor azért lépett vissza a jelöléstől, mert egy felmérés szerint a szatmárnémeti magyarok Kereskényit támogatják.

A polgármesterjelölt a megállapodással kapcsolatosan a Facebookon azt írta: „Egy fontos lépés azért, hogy visszaadjuk Szatmárnémeti méltóságát és önbizalmát!”

A megállapodás értelmében az MPP nem indít polgármesterjelöltet Szatmárnémetiben, és támogatja az RMDSZ jelöltjét. Ugyanakkor a két szervezet közös listával indul, továbbá közös választási és várostervezési programot fogalmaz meg – írja a Szatmár.ro. Az együttműködést bejelentő sajtótájékoztatón az RMDSZ városi elnöke elmondta: várják maguk mellé mindazokat a szervezeteket – például a Német Demokrata Fórumot vagy Erdélyi Magyar Néppártot –, melyek hasonló értékekben gondolkodnak. Zazula újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: lesznek olyan települések a megyében, ahol az MPP önálló jelöltet indít az RMDSZ-szel szemben, de csak ott, ahol a magyarság számarányából kiindulva ez nem veszélyezteti a méltányos képviseletet.

A 37 százalékban magyarok lakta Szatmárnémetiben Kereskényinek reális esélye van a polgármester-választáson, de csak akkor, ha a román pártok nem fognak össze, és nem hívják újra életre az egykori szociálliberális szövetséget (USL). Persze azon is múlik, hogy milyen arányban mozgósítják a magyar lakosságot.

Hirdetés