Sepsiszentgyörgy képbe helyezi magát

Az idei év a képről fog szólni Székelyföld kulturális fővárosában.
Hirdetés

Tereken, falakon, filmkockán, vásznon, levegőben és nyomtatásban hirdetné a film-, a fotó- és a képzőművészet erejét a kép köré épülő tematikus kulturális év Sepsiszentgyörgyön. A polgármesteri hivatal által megbízott Városimázs Iroda munkatársai már megkezdték a kulturális intézményekkel, civil szervezetekkel, kulturális programszervezőkkel, művészekkel zajló konzultációs sorozatot, amely egész januárban zajlik, hogy mihamarabb körvonalazza a teljes év programkínálatát. Az első találkozó után máris több mint 40 ötlet vár kidolgozásra – tájékoztatnak a kezdeményezők.

Mint ismeretes, Otthon a kultúrában szlogen alatt négy tematikus év fogja össze a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezést: 2013-ban a Hang és szó évét, 2014-ben a Játék-, 2015-ben a Hagyomány évét tartották, ezt zárja idén a Kép éve.

A Kép évében számos utcai projektötlettel, filmes és a vizualitáshoz tartozó előadássorozattal, színház és film találkoztatásával, a helyi alkotókat foglalkoztató és nemzetközi vonatkozású tárlatokkal állnak elő a szervezők. Ehhez a tematikához igazítják a nagyobb szabású rendezvényeket is, mint például a Grafikai Biennálét, a tavaly első alkalommal megszervezett Design Hetet vagy a pulzArt kortárs összművészeti fesztivált.

A program a magyar származású, Amerikában élő Sylvia Plachy világhírű fotóművész erdélyi témájú kiállításával indul, melyre február 20-án kerül sor az EMŰK-ben. Sikeres pályázat esetén Sepsiszentgyörgyre érkezik a svéd Cirkus Cirkör cirkuszi társulat is.

Hirdetés

Az események idén is a műfajok közti átjárhatóságra és a nyelvfelettiségre törekednek, ugyanakkor hangsúlyos szerepet kapnak a köztéri projektek. Az i2021-es projektötletek közt szerepelt egy street art fesztivál megszervezése, ezt az ötletet kívánják a szervezők összekapcsolni a pulzArt fesztivállal. Kifestőst, képeslapot és a karikatúra műfaját is szorgalmazzák a papíralapú képi közlésben.

A városlakók aktív bevonása érdekében a szervezők biztosítanak majd lehetőségeket a vizuális megnyilvánulásra, ugyanakkor élénkíteni kívánják a kulturális és oktatási intézmények között meglévő kapcsolatokat.

Hirdetés