Florea magasról tojik az SZNT-nek kedvező bírósági ítéletre

Marosvásárhely polgármestere továbbra is megakadályozná a Székely szabadság napját.
Hirdetés

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester nem nyugszik bele abba a bírósági döntésbe, mely kötelezi őt a Székely Nemzeti Tanács által meghirdetett Székely szabadság napja engedélyezésére, és már jelezte, hogy minden törvényes eszközt bevet a március 10-i felvonulás megakadályozása érdekében. Valószínűleg óvást nyújt be a bírósági határozat ellen. 

Egy keddi sajtótájékoztatón kifejtette: nem szeretné, hogy a város olyan események helyszíne legyen, mely nemzetiségtől függetlenül zavarhatja a lakosokat. Nem fogja hagyni, hogy mások politikai vagy más jellegű csatatért csináljanak Marosvásárhelyből – nyilatkozta. Florea felemlegette, hogy számos negatív tapasztalat fűződik a felvonuláshoz, és példaként a 2014-es évi megemlékezést hozta fel, amelyen egyes szélsőséges résztvevők agresszíven viselkedtek, rasszista és xenofób jelszavakat kiabáltak.

A polgármester arra utalt, hogy a 2014-es autonómiapárti rendezvényen az egyébként rendben zajló nagygyűlést követően a HVIM aktivistái összetűzésbe keveredtek a rendfenntartó erőkkel, néhány petárda is eldurrant. A hatóságok akkor 36 ezer lej büntetést állítottak ki, három büntetőeljárást indítottak, és a megemlékezésen részt vevő magyarországi jobbikosokat kitiltották az országból.

Hirdetés