Ingyen lehet utazni a zöld busszal Marosvásárhelyen

Január elejéig tesz próbautakat egy elektromos busz, hogy mindenki megbarátkozzon vele.
Hirdetés

Ötéves, elektromos árammal működő próbabusz közlekedik Marosvásárhelyen a napokban – számol be a Székelyhon hírportál. A jármű próbabusz: évek óta tesztelik különböző városok tömegközlekedésében, január elejéig Marosvásárhelyen.

Nyolc órán át kell tölteni, majd nyolc órán át szállítja az utasokat. Vásárhelyen minden nap más vonalon vetik be, és erre a buszra nem kell jegyet váltaniuk az utasoknak, árulta el a Székelyhonnak Tatár Béla, a helyi közszállítási vállalat igazgatója. Azt tesztelik, mennyi idő alatt teszi meg a kijelölt útvonalat, mekkora a kapacitása, és hogyan fér el a város utcáin.
 
Nemcsak a város szándéka, hogy ilyen autóbuszokat szerezzen be, hanem uniós elvárás is a zaj- és levegőszennyezés csökkentése ilyen módon. Tatár Béla tudomása szerint 2050-ig az autóbuszok 60 százalékát elektromosokra kell cserélni.
 
Ráadásul itthon is olyan törvény készül (egyelőre a szenátusban), amely arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy elektromos meghajtású tömegközlekedési járműveket vásároljanak a közbeszerzési eljárások legalább felénél. Sőt nemcsak az önkormányzatokat, hanem magáncégeket is, ha azok működtetik egy-egy város tömegközlekedését.

Hirdetés