Ennyire nem lehet meleg a karácsony!

De, sajnos igen. Lassan pálmákat fogunk díszíteni karácsonyra. Havat meg a netről rendelünk.
Hirdetés

A világ meteorológusai a fejüket vakarják. Ilyen meleg karácsony ugyanis már rég nem volt. Nézzünk szét a térképen.

Francia lángos

Az időjósok szerint ilyen meleg a meteorológiai mérések bevezetése óta nem volt Franciaföldön, Párizsban pedig pontosan 1658 óta nem mértek ilyen tavaszias értékeket. Az ország északi részében 5 és 15, délen pedig 5 és 19 fok közt ingázik a hőmérséklet, szeszélyesen, francia módra. 

Amerikai Egybesült Államok

December 24-én 22,2 Celsius fokot mértek New York utcáin. Az emberek ingben-gatyában járkáltak az utcán. Floridában érthető lenne a dolog, de… New Yorkban? Ezen a napon utoljára 1876-ban mértek ekkora karácsonyi forróságot a Nagy Almában. De ez még semmi. A Virginia-állambeli Norfolkban 28 fokot mértek ugyanaznap. Ez már nem tavasz, hanem nyár, na! És ha már itt tartunk, a szomszédos, legendás hidegeiről ismert Kanada is melegszik rendesen. A Quebec-tartománybeli Saint-Anicetben 21 fokra mászott a higanyszál december 24-én.

A ködös Albion

Londonban – tudják, az a város, ahol az ember sose indul el ernyő nélkül, nagy a köd meg a szél meg a hó –, szóval ebben a városban olyan meleg volt, hogy a népek kimentek a parkokba és leheveredtek az évszázados gyepre, napfürdőzni. És nem csak az emberek szökkentek neki a napfénynek. A nárciszok is virágozni kezdtek. A nárcisz tavaszi virág, csak mondjuk.

Síparadicsomok

Na, hát a német és francia pályák bizony darvadoznak. Pedig a dohányzással ellentétben a havazást nem tiltotta be a píszí törvényhozás. Olyan fehér, puha, hideg és olvadékony izé, ami az égből szokott esni, nemigen van a hegyi üdülőkön. És a sípályákra lőtt műhó nem bírja a terhelést. Szóval, gáz volt az idei havatlan karácsony az síparadicsomokban is.

Tengerparti üdülés

Hirdetés

A tengerpartok viszont benépesültek. Legalábbis Olaszországban meg Görögországban. Vidáman napfürdőztek az emberek, miközben az esti angyaljárásra vártak. Fürödni ugyan nem lehetett, na de az lenne a világ vége, ha lehetne. Bár, ki tudja, hamarosan lubickolhatunk is szentestén valamelyik közeli tengerben.

Az orosz, ööö… tél?

Moszkva sem akar lemaradni a rekordok listájáról. December 24-én 10 Celsius fokot mértek az orosz fővárosban. A Vörös téren felállított műjégpályát a hét elején technikai okokra hivatkozva bezárták, a főváros 1.200 (!) természetes jégpályáját meg se nyitották az idei szezonban. Nem semmi.

Kolozsvár!

Jelen szöveg írója nyitott ablaknál püföli a billentyűket (oké, nem 24-2 van, de akkor is), és amikor Amerikánál tartott, berepült a szobába egy légy és vidáman telezümmögte a szobát. Sajnos nem volt hajlandó megállni egy sztárfotóra. De elég kinézni az ablakon és bárki beláthatja: „kutya meleg” van itt is.

Hirdetés