Kolozsvári polgármester-jelölteket keres az RMDSZ

Azért most, hogy ne karácsonykor kezdjék hízlalni a disznót. Segítenek aláírásokat gyűjteni is, csak jöjjenek a jelöltek.
Hirdetés

Komoly pályázatot írt ki az RMDSZ kolozsvári szervezete egy nem fizetett és csak fél évig tartó állás betöltésére: polgármester-jelöltet keres. A munkakör nagyon nehéz: több hónapig kell hajtani egy elnyerhetetlen állásra, a kolozsvári polgármesterségre.

Nem épp így fogalmazott Csoma Botond, a Kolozs megyei szervezet elnöke a ma déli sajtótájékoztatón, de jelezte, tisztában vannak azzal, hogy Kolozsvár kvázi frontváros, és az etnikai határokat gyakorlatilag lehetetlen áttörni. Azaz egy magyar polgármester-jelölt nem fogja tudni arról meggyőzni a román ajkú választópolgárokat, hogy tömegesen rá szavazzanak a 2016-os nyári önkormányzati választásokon.
 
Viszont a helyi 50 ezer fős magyar közösségnek mégis hallatnia kell a hangját a polgármester-választáson, ahhoz pedig az szükséges, hogy minél egységesebben sorakozzon fel egy jelölt mögött – mondta Csoma. Ehhez a közösségnek idejében meg kell ismernie a jelöltet, akinek bizonyítania kell a rátermettségét, és el kell nyernie a magyar közösség bizalmát. 
 
Ezért most idejében ki szeretnék választani az RMDSZ polgármester-jelöltjét (mert eddig március-áprilisban jelölték ki), ráadásul minél átláthatóbb módon, ennek érdekében elkülönítették a városi tanácsosjelöltek kiválasztásától. A tanácsosi listán a jelölteket tavasszal rangsorolják majd.
 

Aki polgármester-jelölt szeretne lenni,

annak egy elég vaskoss dossziét kell benyújtania az RMDSZ Kolozs megyei titkárságára legkésőbb 2016. január 18-án 16 óráig, sorolta a paramétereket ifj. Deák Ferenc ügyvezető elnök. A dossziénak tartalmaznia kell többek között
  • a jelölt RMDSZ-tagságának igazolását,
  • önéletrejazi adatlapot,
  • nyilatkozatot a kapcsolatáról a Szekuritátéval,
  • annak vállalását, hogy ha tisztséget szerez, akkor jövedelmének két százalékát az RMDSZ-nek adományozza,
  • igazolását annak, hogy választásokon nem indult az RMDSZ ellen,
  • nyilatkozatot arról, hogy vállalja az RMDSZ programját,
  • nyilatkozatot arról, hogy a választáson nem indul az RMDSZ ellen,
  • fejlesztési elképzeléseit Kolozsvárról,
  • és legkevesebb 1487, kolozsvári lakhellyel rendelkező személy támogató aláírását.
 
Azért ennyit, mert a 2011-es népszámlálási adatok szerint ez a kolozsvári lakhellyel rendelkező magyarok 3 százaléka, vagyis aki jelölt akar lenni, az legyen némileg ismert és beágyazott a helyi közösségben – magyarázta Csoma Botond. Viszont az RMDSZ helyi szervezete még az aláírásgyűjtésben is segít a jelölt-jelöltnek, nemcsak a kért űrlapok kitöltésében, a dosszié összeállításában.
 
Megkérdeztük, hogy a nem indult az RMDSZ ellen feltétellel Gergely Balázst szeretnék-e kizárni a jelöltségért indítandó versenyből, mert Kolozsváron ő indult polgármester-választáson legutóbb a Néppárt színeiben. Nem, válaszolta Csoma Botond, és elmagyarázta, hogy a feltétel csak a 2012-es választásokra vonatkozik, korábbi indulások nem számítanak, akárcsak a helyszín: ha Székelyudvarhelyen indult valaki az RMDSZ jelöltje ellenében akár polgármester-jelöltként, akár tanácsosjelöltként, az már bibis. 
 
DE nem megoldhatatlan: ha az illető nagyon szeretne most Kolozsváron az RMDSZ színeiben indulni, akkor felmentést kérhet ez alól a kritérium alól, ha vállalja a többit. A felmentésről már nem a helyi vagy a megyei szervezet, hanem a Szövetségi Állandó Tanács dönt.
 

A jelölt kiválasztását

a kolozsvári RMDSZ-szervezet választmánya (29 fő) + a Megyei Állandó Tanács (14 fő) fogja megejteni titkos szavazáson 2016. január 29-én, amikor már be is jelentik a végeredményt. De mi lesz, ha senki nem jelentkezik? – hangzott el a kérdés. (Nem tudunk róla, hogy tolongnának a jelentkezők, ráadásul a DNA idei tevékenységével jelentősen csorbította a polgármesteri tisztség mint állás csáberejét.)
 
Az roppant kényelmetlen lesz, válaszolta Csoma Botond, de akkor az RMDSZ-nek nem lesz kolozsvári polgármester-jelöltje. Ragaszkodnak ehhez a jelöltállítási procedúrához, és nem fognak előkapni valakit a kalapból az utolsó pillanatban.
 
A rangsorolásnál a rátermettséget és a hitelességet fogják figyelembe venni, szögezte le Csoma, ami nemcsak azt jelenti, hogy az illető legyen tisztességes, és legyen képes megvalósítani az elképzeléseit, hanem azt is, hogy kommunikációs készségeit román nyelven is jól tudja érvényesíteni.
 
Ő maga nem fog indulni polgármester-jelöltként, válaszolta kérdésünkre Csoma, azon pedig még gondolkodik, hogy induljon-e újabb városi tanácsosi mandátumért. 
 
A városi és a megyei tanácsosjelölteket majd tavasszal rangsorolja a városi küldöttgyűlés, illetve a megyei képviselők tanácsa, tudtuk meg. Ezeket a jelöltségeket is nyilvánosan meg fogják hirdetni a fenti kritériumokkal, amelyek egyébként szerepelnek az RMDSZ alapszabályzatában. A tanácsosjelölteknek viszont nem kell támogató aláírásokat gyűjteniük.
 

A listavezetőt nem az egyházak fogják kiválasztani

– pontosított a megyei elnök, aki szerint kommunikációs hiba történt, hogy ez így ment át a köztudatba. A négy történelmi magyar egyház egyeztetni fog, és egyetlen személyt fog javasolni a kolozsvári városi tanácsosi listára. A városi szervezet dönt arról, melyik jelölt hanyadik legyen a listán, és gondoskodni fog arról, hogy az egyházak által nevesített személy befutó helyre kerüljön.
 
Ez most az első négy hely, az RMDSZ-nek jelenleg négy tanácsosi mandátuma van a kolozsvári önkormányzatban, számszerűsített Csoma Botond, aki viszont azt reméli, idei törekvésük a transzparenciára azt is eredményezi majd, hogy a kolozsvári választópolgárok nagyobb arányban szavaznak nyáron az RMDSZ jelöltjeire, akik közül így többen kerülnek majd be az önkormányzati testületbe.

Hirdetés