Szlovák és cseh hiszti a Benes-dekrétumok számon kérése miatt

Kövér László magyar házelnök rótta fel, hogy még mindig a jogrend része a magyarok kollektív bűnösségét kimondó törvénycsomag.
Hirdetés

Pozsonyban és Prágában is kiverte a biztosítékot Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, miután egy cseh lapnak nyilatkozva – amúgy teljesen korrekt módon – megpedzette, hogy mindkét ország jogrendszerének részét képezik a kollektív bűnösség elvét kimondó Benes-dekrétumok. Ennek nyomán mind a szlovák, mind a cseh külügy bekérette a magyar nagykövetet.

Kövér László a Právo című cseh lapban múlt pénteken megjelent interjújában a Benes-dekrétumokat érintve kijelentette: „egyáltalán nem lett volna szabad, hogy a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagjává váljanak, amennyiben jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul”.

A szlovák külügyminisztérium nyilatkozatában hangsúlyozta: Szlovákia és Magyarország kapcsolatai – a két kormány igyekezetének köszönhetően – jelenleg történelmileg a legjobb szinten vannak. A két fél között zajló párbeszéd és együttműködés intenzív, ami bilaterális szinten túl a visegrádi négyek keretében és az összeurópai témák tekintetében is megfigyelhető – fűzte hozzá a nyilatkozatában a szlovák külügyminisztérium, megjegyezve: ezért érthetetlen, miért érzi szükségét Kövér László, hogy Szlovákia és újabban Csehország címére tett sértő kijelentéseivel megzavarja ezt a pozitív hangulatot.

„Kövér László legújabb kijelentései, miszerint Szlovákiának és Csehországnak nem kellett volna az EU tagjává válnia, szakmaiatlanok, és nem felelnek meg a kölcsönös kapcsolatok színvonalának” – írta a szlovák szaktárca, hozzátéve: elvárják, hogy a jövőben Kövér László tartózkodjon a hasonló kijelentésektől.

A prágai külügy is a homokba dugja a fejét, és a magyar felet vádolja békétlenkedés szításával. „Az ilyen szavak kívül esnek a mai valóságon, és értelmetlenül zavarják a regionális együttműködést” – mondta Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a hétfői kormányülés szünetében újságíróknak. Közölte, hogy keddre magához kérette a prágai magyar nagykövetet, akiktől magyarázatot vár a magyar házelnök kijelentésére.

„Azt szeretném, hogy ilyen dolgok ne terheljék kapcsolatainkat” – szögezte le nyilatkozatában a cseh diplomácia vezetője. Szerinte Csehország mindent megtesz a közép- és kelet-európai országok együttműködése érdekében, de az ilyen nyilatkozatok ezt az igyekezetet állítólag nehezítik.

Hirdetés

„A hasonló, múltba néző nyilatkozatok ezt az igyekezetet szerintem teljesen értelmetlenül akadályozzák” – tette hozzá a miniszter.

Kövér László  az interjúban Eduard Benes egykori csehszlovák államfőnek a második világháború után kiadott dekrétumaira hivatkozott. Ezek a rendeletek a Csehszlovákiában élő németeket és magyarokat kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották őket állampolgárságuktól, és elkobozták vagyonukat. A dekrétumokat Csehország és Szlovákiai is hivatalosan „kihunytnak” minősítették, de megtartották jogrendjükben, és hatályon kívül helyezésüket elutasítják.

A magyar házelnök szavaira Milan Chovanec cseh belügyminiszter reagált elsőként. Chovanec szerint Kövér Lászlónak az interjú idején „nyilván rossz napja volt”. A belügyminiszter leszögezte, hogy Csehország álláspontja a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban egyértelmű és változatlan.

„Vannak más témáink, más problémáink is, amelyeket szeretnénk magyar partnereinkkel megvitatni. A Benes-dekrétumok témája számunkra megváltoztathatatlan és érinthetetlen” – hangsúlyozta Milan Chovanec.
 

Hirdetés