Nőhet a kisebbségi szervezetek támogatása

Ha a parlament az eredeti formájában fogadja el a költségvetést, többet apríthatnak majd a tejbe. Kattintás után látható az összeg!
Hirdetés

Várhatóan nagyobb összegből gazdálkodnak majd jövőre a romániai kisebbségi szervezetek: ha a parlament elfogadja a kormány által kidolgozott jövő évi büdzsétervezetet, akkor 105 401 millió lej jut majd a kisebbségi képviseleteknek. Ez hárommillió lejjel több, mint amennyit az idei évre irányzott elő a kormány. Ez konkrétan 2,93 százalékos növekedést jelent az idei összeghez képest, de a tavalyihoz képest jelentős emelés, hiszen akkor 85 685 millió lejt szántak a kisebbségi szervezetek működésére.

A keretből a legnagyobb lélekszámú romániai kisebbségi közösség képviselőjeként rendszerint az RMDSZ kapja a legnagyobb összeget. A pénzt a kisebbségi szervezetek székházaikra, személyzeti kiadásokra, művelődési rendezvényekre, ingatlanbefektetésekre, valamint európai uniós programok társfinanszírozására használhatják föl.

Az összeget a kormányfőtitkárság osztja szét, negyedévenkénti egyenlő részletekben. A szervezetek az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával kötött megállapodás alapján jutnak a pénzhez.

Az RMDSZ a megszerzett költségvetési támogatásnak rendszerint csak harmadrészét osztotta ki a pályázati rendszeren keresztül. A fennmaradó kétharmad felhasználására nem adtak magyarázatot.
 

Hirdetés