A Babeș-Bolyai is ünnepli a reformációt

Egy nemzetközi projektről van szó, amelynek világi és vallási jellegű oktatási intézmények egyaránt tagjai. Ehhez csatlakozott most a kolozsvári egyetem.
Hirdetés

2017-ben lesz 500 éve, hogy Luther Márton kiszögezte hitújító téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. Ennek az évfordulónak az előkészítésére hozták létre a Refo500 nevű nemzetközi hálózatot, amely a kulturális, társadalmi, politikai és tudományos élet területein figyel a reformáció következményeire és a hitújítás óta eltelt fél évezred folyamán felhalmozódott tanulságokra.

 A Refo500 hálózatnak jelenleg több mint 120 tagja van világszerte, közöttük van a tübingeni Eberhard Karls Universität, a berlini Freie Universität, a leuveni Katolikus Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia vagy a Koppenhágai Egyetem is. Mától pedig tagja a hálózatnak a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem is. A csatlakozási szerződést ugyanis szerdán írta alá Ioan-Aurel Pop akadémikus, a BBTE rektora és Herman Selderhuis (Hollandia), a Refo500 nemzetközi program főszervezője.

A BBTE a kelet-európai Refo500 partnerek regionális találkozójának is otthont ad a szerdai nap folyamán. Ekkor lehetőség nyílik az intézményben folyó, a reformációhoz kapcsolódó kutatások és kutatási tervek, kutatási folyamatok, munkák rövid vázolására, ami a partnerekkel való további együttműködés megalapozása is lehet.
 
A nemzetközi programhoz való csatlakozás nyitott mindazon egyetemek, múzeumok, városok és szervezetek számára, amelyek olyan környezetben fejtik ki tevékenységüket, ahol jelen van a protestáns vagy katolikus kultúra. Nemzetközi hálózatként a Refo500 támogatni szeretné a tagintézmények közötti partneri kapcsolatok előmozdítását.

Hirdetés