DIICOT: terrormerényletre készült a kézdivásárhelyi HVIM elnöke

Állítólag robbanószerkezetet találtak nála, amit december 1-jén vetett volna be Kézdin.
Hirdetés

Őrizetbe vette kedden a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, aki állítólag robbantásos merényletre készült.

A DIICOT közleménye szerint B. I. A. egy házilag gyártott robbanó szerkezettel tervezett merényletet elkövetni Kézdivásárhelyen, a december 1-jei ünnepségen.

Az ügyészek lefoglalták a bombagyártáshoz szükséges anyagokat és eszközöket. A DIICOT közleménye szerint a szélsőségesen nacionalista, magyarországi HVIM azt hirdeti Erdélyben, hogy akár a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos támadásokkal is nehezíteni kell, hogy a román hatóságok az államhatalmat gyakorolják „az úgynevezett Székelyföldön”, ez pedig része Nagy-Magyarország helyreálításának.

A kézdivásárhelyi HVIM korábbi közleménye szerint a DIICOT egész napos házkutatást tartott hétfőn a szervezet elnökének lakásán. A Székelyhon által idézett közleményben azt írják: Beke István lakásából egy magyar nemzeti lobogót, a HVIM-hez köthető zászlókat és pólókat, a szervezet írott iránymutatását, valamit Beke számítógépét és laptopját vitték el az ügyészek és a munkahelyén is házkutatást tartottak.

A HVIM közlése szerint a hatóságok a helyi elnöknél lefoglaltak „egy airsoft köridőmérő szirénát, airsoft optikai segédeszközt, szilveszteri petárdát és születésnapi tortára helyezhető csillagszórót” is.
 

Hirdetés