Több hónapja halott katona útlevelét használta az egyik párizsi terrorista

Hétfőn a szerb rendőrök egy ugyanolyan útlevél birtokosát tartóztatták le, vagyis mindkét útlevél hamisítvány lehet.
Hirdetés

A múlt heti párizsi merényletek egyik elkövetőjénél talált, feltehetően hamis útlevélben a szíriai hadsereg egy néhány hónappal ezelőtt megölt katonájának adatai szerepelhetnek – közölték kedden francia rendőrségi források.

A feltételes módban fogalmazó forrás szerint a dokumentum Ahmad al-Mohammad nevére van kiállítva, aki 1990. szeptember 10-én az északnyugat-szíriai Idlíbben született. A férfi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknél harcolhatott, és valószínűleg néhány hónnappal ezelőtt elesett. A személyi okmányt a Stade de France párizsi stadion közelében pénteken felrobbant egyik öngyilkos merénylő mellett találták meg a rendőrök.
 
Francois Molins párizsi főügyész hétfői közlése szerint a Stade de France nemzeti stadion közelében meghalt terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak az útlevél tulajdonosaként, de a dokumentum hitelességét a főügyész nem tudta megerősíteni. Ez arra utalhat, hogy egy létező személy dokumentumai alapján 
 

hamisíthatták az útlevelet, 

amellyel a terrorista a menekültek balkáni útvonalán jutott el Európába.
 
Hétfő este pedig a szerb rendőrök tartóztattak le egy férfit, akinél egy olyan útlevelet találtak, melyben pont ugyanazok az adatok szerepeltek, mint a párizsi merénylők mellett megtalált útlevélben. Az útlevélben a kép különbözött, minden más viszont egyezett.
 
A szerb hatóságok szerint mindkét útlevél hamisítvány lehetett, és most a francia hatóságokkal együttműködve próbálják megtalálni a dokumentumok eredetijét.
 
Hasonló útlevelet szerzett idén szeptemberben a Mail Online munkatársa egy török határvárosban. Egy elesett aleppói férfi adatait és az újságíró fényképét tartalmazó útlevél személyi igazolvánnyal és jogosítvánnyal együtt kétezer dollárba került, és négy nap alatt elkészült. Egy rendőrségi hamisítványszakértő pedig valódinak minősítette – írta a Mail Online.
 

Gyanús autót találtak

A párizsi rendőrség közben egy újabb gépkocsit, egy fekete Renault Cliót talált Párizs XVIII. kerületében, és azt feltételezi, hogy a 129 halottat és a több mint 350 sebesültet követelő merényletek előkészítéséhez használták.
 
„Ezt a gépkocsit látták az A1-es (észak-franciaországi) autópályán, a Párizs és Belgium közötti előkészítő utak keretében használhatták (a merénylők)” – mondta a rendőrség. A gépkocsi átvizsgálása után lehet pontosan megmondani, hogy milyen szerepe lehetett a merényletek elkövetésében.
 
A belga rendszámú autó egy sarkon, félig egy zebrán parkolt. A rendőrök délelőtt először azt próbálták megállapítani, hogy lehet-e benne robbanószerkezet, majd 11 órakor elszállították a helyszínről.
 

A merénylők két lakást béreltek Párizs környékén

sajtóértesülések szerint, és a terrorkommandók a támadások előtt ott tartózkodtak. Az egyik a Párizstól északra található Bobignyben egy kisebb ház, a másik pedig egy hotelszoba a fővárostól délkeletre található Alfortville-ben. 
 
Ez utóbbi helyre, amelyet a szökésben lévő és körözés alatt álló Salah Abdeslam vett ki, hat merénylő költözött be a támadások előtt két nappal. A rendőrök DNS-mintákat vettek a hotelben.

Hirdetés