Öt embert kapcsoltak le a németek

A gyanú szerint közük lehet a múlt heti párizsi vérengzéshez. Francia rendőrök közben azonosították az IÁ francia hangját.
Hirdetés

 Németországban őrizetbe vettek öt embert kedden a múlt heti párizsi merényletekkel összefüggésben. 

 
Az aacheni rendőrség közleménye szerint egy különleges bevetési egység segítségével délelőtt őrizetbe vettek két nőt és egy férfit Alsdorfban. Az akciót azért hajtották végre, mert gyanús személyekről érkezett bejelentés az Aaachen melletti településről. Alsdorf térségében további intézkedéseket kezdtek, ezekről azonban taktikai okokból nem közölnek részleteket – áll a közleményben. Hozzátették, hogy Alsdorfban két további személyt is őrizetbe vettek.
 
Az Aachener Zeitung című lap szerint a két nőt és a férfit az országos munkaügyi ügynökség (BA) alsdorfi munkaközvetítő irodája (Jobcenter) előtt fogták el. Éppen elindultak a Jobcentertől, amikor autójukat több rendőrautó feltartóztatta, és a kommandósok őrizetbe vették őket – írta az Aachener Zeitung az online kiadásában.
 

Salah Abdeslamot keresik

A rendőrség egy szóvivője az n-tv hírtelevíziónak azt mondta, hogy az őrizetbe vettek külföldi állampolgárok. A Spiegel Online hírportál szerint a rendőrség azért csapott le rájuk, mert egy bolti eladó bejelentést tett, hogy felismerte a csoportban a párizsi vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslamot. A szökésben lévő férfi minden bizonnyal nincs a háromfős csoportban, de a rendőrök a lehető legnagyobb körültekintéssel ellenőrzik őket, mert nem akarják, hogy Abdeslam másodszor is kicsússzon a hatóságok keze közül – írta a Spiegel Online.
 
Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Alsdorf a német-holland-belga hármas határ közvetlen közelében helyezkedik el. Belgiumban a párizsi merényletekkel összefüggésben széles körű vizsgálatok indultak, mert a szálak – ahogy az év elején a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett akció után – ismét az országba vezettek.
 

Francia dzsihadistát azonosítottak

Fabien Clain, egy francia dzsihadista hangja hallható azon a felvételen, amelyen az Iszlám állam nevű dzsihadista szervezet magára vállalta a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó párizsi merényleteket – közölték kedden francia rendőrségi források.
 
A 35 éves toulouse-i férfi annak a Mohamed Merahnak az ismerőse volt, aki 2012 márciusában három katonát és egy zsidó iskola egyik tanárát és három gyermeket ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban. A pénteki támadássorozat másnapján közzétett ötperces francia nyelvű felvétel tudományos vizsgálata alapján a francia titkosszolgálatok bizonyosak abban, hogy Fabien Clain hangja hallható rajta.
 
Fabien Clain és testvére, Jean-Michel Toulouse-ban nőttek fel, a 2000-es évek elején tértek át a muzulmán hitre és radikalizálódtak. Fokozatosan kerültek kapcsolatba a helyi iszlamista körökkel, amelyeket a náluk idősebb szíriai származású francia állampolgár, Olivier Corel vezetett, és akire szellemi vezetőjükként tekintettek. 
 
Fabien Clain, akinek dzsihadista neve Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcosokat, hogy az amerikai hadsereg ellen harcoljanak. A férfit ezért 2009 júliusában öt év szabadságvesztésre ítélték. Börtönévei alatt lefoglaltak nála egy levelet, amelyet Mohamed Merahnak írt, aki néhány évvel korábban ismert meg.
 
Fabien Clain szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadistáihoz. Onnan szervezte a francia dzsihadista-jelöltek toborzását. A hatóságok szerint ő volt a kitervelője annak a merényletnek is, amelyet áprilisban sikerült megakadályozni a Párizs közeli Villejuifben egy templom ellen.

Hirdetés