Közeleg a tél, lehet biciklit kölcsönözni!

Jó hír kerékpárosoknak: nem várta meg az első havazást a kolozsvári városvezetés a biciklikölcsönzők beüzemelésével.
Hirdetés

A meteorológusok még pár napig biciklizésre alkalmas időt jósolnak, így nem vált közröhej tárgyává a kolozsvári városvezetés azzal, hogy november derekán üzemeli be – az egyébként két évvel ezelőttre beígért – önkiszolgáló biciklikölcsönzőket. Emil Boc polgármester a rendszer keddi avatásán hálát is adott az égieknek a szép őszi napsütésért, ami miatt úgy döntöttek, még idén használatba helyezik az európai uniós finanszírozású bicikliállomásokat.

Az 540 kerékpárból összesen 470-et bocsátanak a kolozsvári bicajosok rendelkezésére, és mintegy 5 ezer névre szóló kártyát tesznek elérhetővé, melyekkel egy órára ingyenesen igénybe lehet venni a kerékpárokat. Akik kölcsönözni szeretnének, azok jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalban, ahol egy négy évre érvényes szerződést köthetnek az önkormányzattal. Ezt követően kapják meg a kártyát és annak használatát lehetővé tevő személyi kódot.

A felhasználók egy digitális adatbázisba kerülnek, melyben rögzítik, az illető hol és mikor használta a biciklit, illetve az esetleges késedelmek miatti büntetések is itt fognak megjelenni. A szabály szerint ugyanis a kerékpárok használata csupán egy óráig ingyenes, ezt követően 30 percenkénti késésért két lej kifizetésére kötelezik a felhasználót (ez 12 órás késésért 80 lejt jelent!). Ha valakitől ellopják a kétkerekűt, az 650 lejt kell fizessen az önkormányzatnak.

A projektet jövő évtől Szászfenes és Apahida területére is kiterjesztik, ugyanakkor egyes városrészek között közlekedő buszsávokat ezentúl a biciklisek is használhatják majd. Az önkormányzat ezzel bátorít mindenkit, hogy inkább válassza a bringázást a kocsikázás helyett.

Hirdetés