Magyarország kijutott a 2016-os labdarúgó EB-re

Negyvennégy év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon.
Hirdetés

A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon: a csütörtöki, 1-0-ás idegenbeli sikert követően vasárnap hazai pályán 2-1-re múlta felül Norvégiát pótselejtezőn, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra.

A magyar válogatott védekező felfogásban lépett pályára, ennek ellenére a 14. percen Priskin Tamás gyönyörű egyéni megmozdulásának köszönhetően megszerezte a vezetést. A második félidőben a magyar csapat hősiesen védekezett és egy-egy ellentámadásra is futotta erejéből, egy ilyet követő szöglet végén pedig a 83. percben Markus Henriksen öngólja eldöntötte a párharcot. Igaz, néhány perccel később éppen Henriksen megszerezte a szépítő találatot.

A magyar válogatott legutóbb nagy nemzetközi tornán 29 esztendeje, az 1986-as világbajnokságon vett részt.

I. félidő:

14. perc: Kádár egy labdaszerzés után gyönyörű, 40 méteres labdával ugratta ki Priskint, a támadó a bal oldalról egy csellel betört a 16-oson belülre, majd nagyjából 15 méterről védhetetlenül tekert a bal felső sarokba (1-0).

II. félidő:

83. perc: Dzsudzsák jobb oldali szögletébe a rövid saroknál érkező Böde csúsztatott bele, a labda Henriksen lábáról a kapufára, onnan a kapusra, majd a hálóba pattant (2-0).
87. perc: egy közeli lövést Király hárított, de a kipattanót Henriksen a bal alsó sarokba vágta (2-1).

„Gratulálok a csapatomnak, mert az elmúlt hetekben fantasztikusan teljesített. Köszönet illeti Csányi Sándort, az MLSZ elnökét, akivel meghoztuk ezt a nehéz döntést, hogy én veszem át a válogatott irányítását. Hatalmas köszönet illeti Dárdai Pált és a korábbi, valamint a jelenlegi stábot. Több helyen is változtattunk a kereten, kockázatos döntéseket vállaltunk, de bíztunk a játékosokban, akik magabiztosak voltak” – mondta Bernd Storck, a magyar válogatott német szövetségi kapitánya.

Hirdetés

„Először is gratulálok a magyar csapatnak, hogy kijutott az Eb-re, összességében jobbak voltak ezen a két mérkőzésen. A selejtezősorozatban mutatott játékunkkal elégedett voltam, de a pótselejtezős párharcban már egyáltalán nem. Azzal, hogy otthon nem rúgtunk gólt, csökkentek a továbbjutási esélyeink, éppen ezért támadóbb csapatot küldtem ma pályára, de ez nem igazán működött. A második félidőben még nagyobb nyomást akartunk gyakorolni a magyarokra, de nem jártunk sikerrel” – mondta Per-Mathias Högmo, a norvégok szakvezetője.

Eb-pótselejtező, visszavágó:
Magyarország-Norvégia 2-1 (1-0)

Groupama Aréna, 22 000 néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)

Továbbjutott: Magyarország kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.

Gólszerzők: Priskin (14.), Henriksen (83., öngól), illetve Henriksen (87.)

Sárga lap: Nagy Á. (72.), Böde (81.), illetve Johansen (11.), Forren (65.)

Hirdetés