Megvan a magyarmentes szakértői kormány

Viszont brüsszeli szakemberektől diplomatáig terjed a skála.
Hirdetés

Bemutatta miniszterjelöltjei listáját Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök vasárnap: szakértői kabinetjében – amelyet jövő héten terjeszt bizalmi szavazásra a parlament elé – a szociáldemokrata (PSD) Victor Ponta távozó kormányának egyetlen tagja sem vesz részt és magyar név sem szerepel rajta.

Bár az előzetes tárgyalások alapján Cioloş inkább a Klaus Johannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Pártra (PNL) támaszkodhat a parlamentben, a PSD felé tett gesztusként értékelhető, hogy a szociáldemokrata párt elnökéhez közel álló Vasile Dâncu szociológust jelölte az egyik kormányfő-helyettesi posztra, a regionális fejlesztési minisztérium élére. Dâncu 2000 és 2003 között (a kisebbségekért is felelős) tájékoztatási miniszter volt a Năstase-kormányban, 2004-től 2008-ig pedig a PSD szenátora. Azóta nem vállalt politikai tisztséget, jelenleg az IRES közvéleménykutató cég elnöke, azonban médiaértesülések szerint Liviu Dragnea, a PSD elnöke rendszeresen konzultál vele aktuálpolitikai kérdésekben.

A másik miniszterelnök-helyettes Costin Grigore Borc, a gazdasági tárca várományosa, Radu Vasile egykori kereszténydemokrata kormányfő volt kabinetfőnöke lenne, aki az utóbbi másfél évtizedben üzleti karriert futott be. Az energetikusi oklevéllel rendelkező Borc a 90-es évek elején a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt volt elnökének, Corneliu Coposunak a személyi titkáraként került a politikába, később egy amerikai egyetem doktorandusza és tanársegédje volt, az utóbbi 15 évben pedig egy építőanyagot forgalmazó cégcsoport szerbiai, majd romániai vállalatát vezette.

A külügyminiszteri posztra Lazăr Comănescut, az államfő külügyi tanácsadóját jelölte Cioloş. Comănescu 2008-ban a Tăriceanu-kormány idején néhány hónapig volt már külügyminiszter. Több mint négy évtizede dolgozik különböző tisztségekben a román diplomáciában, 2009-től 2014-ig Románia berlini nagykövete volt.

A várakozásoknak megfelelően Cioloş egy másik karrierdiplomatát, Mihnea Motoc jelenlegi londoni nagykövetet hívja haza a védelmi tárca élére, a belügyminisztérium vezetését pedig  Petre Toba főfelügyelőre, a román rendőrség jelenlegi főnökére bízná.

Az igazságügy-miniszteri posztra Cristina Gusethet, a Freedom House Románia civil szervezet igazgatóját jelölte, a pénzügyminiszteri tisztségre pedig Anca Paliu Dragut, az Európai Bizottság szakértőjét, aki korábban 11 évig a Nemzetközi Valutaalap romániai és bulgáriai kirendeltségén dolgozott.

A 22-tagú Cioloş -kabinet tagjainak egyharmada nő. Magyar név nem szerepel a szakértői kormány listáján. A miniszterjelölteket hétfőn és kedden hallgatják meg a parlamenti bizottságok, az új kormány beiktatásáról pedig várhatóan kedd délután szavaz a román törvényhozás.

A Cioloş-kormány névsora:

Costin Grigore Borc – miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter

Vasile Dâncu – miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter

Lazăr Comănescu – külügy

Mihnea Motoc – védelem

Petre Tobă – belügy

Anca Dragu Paliu – pénzügy

Marian Popescu – közlekedés

Cristina Guseth – igazságügy

Hirdetés

Adrian Curaj – oktatás

Claudia Ana Moarcăş – munkaügy

Andrei Baciu – egészségügy

Achim Irimescu – mezőgazdaság

Victor Vlad Grigorescu – energia

Aura Răducu – európai uniós alapok

Cristina Paşca Palmer – környezetvédelem

Marius Bostan – távközlés

Vlad Alexandrescu – művelődés

Elisabeta Lipă – sport és ifjúság

Violeta Alexandru – szociális párbeszédért felelős tárca nélküli miniszter

Ioan Dragoş Tudorache – a miniszterelnöki kancellária vezetője

Dan Stoenescu – határon túli románokért felelős tárca nélküli miniszter

Cristian Ciprian Bucur – parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter

Hirdetés