Így áll bosszút a PSD mindenért

Aljas húzással búcsúznak a kormányzástól a szociáldemokraták.
Hirdetés

Tíz százalékkal emelné az összes közalkalmazotti kategória fizetését december 1-jétől a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az erről szóló PSD-kezdeményezésről szerdán szavaznak a képviselőházban.

A béremelési kezdeményezést a PSD-UNPR-ALDE koalíció szavazta meg a képviselőház munkaügyi bizottságában. A lépés akár dicséretes lehetne, ha lenne miből finanszírozni, csakhogy a megvalósítása rettentő terhet róna a jövő évi költségvetésre.

Ha ugyanis valóban 10 százalékkal nőnének a közalkalmazotti bérek, akkor ez mintegy 2 milliárd lejes plusz kiadást jelentene, ami a GDP 0,7 százalékával egyenlő mértékben növelné az államháztartás deficitjét.

A módosítást kezdeményező Adrian Solomon PSD-képviselő szerint a pénzügyminisztérium is egyetért a javaslattal, ami szerinte 1,5-1,8 milliárd lejes pluszkiadást jelentene.

Hirdetés

Nem így gondolja Claudia Boghicevici (PNL), a képviselőház munkaügyi bizottságának tagja, aki szerint a PSD váratlanul állt elő az előkészítetlen és populista kezdeményezésével, amely nem 1,5, hanem 2,2 milliárd lejjel terheli az államkasszát. Ez azért súlyos – mondta –, mivel a 2016-os költségvetési törvény nincs készen, az országnak ügyvezető kormánya van, az egységes bérezési törvény nincs véglegesítve és a nemzetközi pénzintézetekkel sem kötött Románia semmiféle megállapodást.

Adrian Solomon egyébként egy obskúrus PSD-politikus, 2012-ben azzal fenyegette Mihai Răzvan Ungureanu akkori kormányfőt, hogy a meggyilkolt olasz politikus, Aldo Moro sorsára jut. Solomon egy korábbi interjúban kommunistának vallotta magát.
 

Hirdetés