Johannis kiment a tüntetők közé

Sokan köszöntötték, sokan kifütyülték az államfőt az Egyetem téren ma este is tüntetők közül. Johannis már nem hajlik az előrehozott választásokra.
Hirdetés

Kiment a bukaresti Egyetem téren napok óta tüntető emberek közé vasárnap este Klaus Johannis államfő, hogy meghallgassa követeléseiket, javaslataikat, és személyesen is szót váltson velük.

Bukarestben és az ország nagyvárosaiban kedden kezdődött tüntetéssorozat, amelynek résztvevői a közélet megtisztulását, a kompromittálódott politikusok eltávolítását, a korrupció megfékezését követelik. A bukaresti tüntetők – és az eseményeket kommentáló román újságírók – a hét folyamán több ízben számon kérték, miért nem jelent meg választói között Johannis, az egyedüli olyan politikus, akinek a legitimitását a tiltakozók sem kérdőjelezték meg.
 
Az elnök ehelyett előbb az elnöki palotába invitálta a tüntetők küldötteit, majd mikor azok elutasították, hogy képviselőket válasszanak maguk közül, pénteken megígérte, hogy felkeresi őket. A hét végére a tüntetéssorozaton résztvevők száma a kezdeti több tízezerről szombaton háromezerre, vasárnap ezerre csökkent.
 

Klaus Johannis kevesebb mint félórát töltött a téren, 

de a lökdösődést kivédeni próbáló testőrök és az operatőrök vastag gyűrűjében, a hátsó sorokból kiabálók hangzavara közepette nem sok lehetősége volt elmélyültebb eszmecserét folytatni a demonstrálókkal. Közben a Korrupció öl, Háromszázat, nem hatszázat (törvényhozót) akarunk, Szabadíts meg a tolvajoktól skandálás hallatszott.
 
A televíziós közvetítésekben csak egyes mondatfoszlányok hallatszottak az elnök által folytatott beszélgetésekből. Johannis az egyik tüntetőnek ezt mondta: „Most már nem hajlok az előrehozott választásokra”.
 
A Mediafax helyszíni tudósítása szerint Johannis azt mondta a tüntetőknek, hogy „Hívtatok, eljöttem”, de amikor többen észrevették, hogy ott tartózkodik, dulakodás alakult ki körülötte. Sokan megköszönték, hogy kijött, panaszkodtak a politikusokra, hazugoknak nevezték őket, új arcokat kértek. Néhányan írott követeléseiket adták át neki. 
 
Többen kérdőre vonták, hogy őket miért nem fogadta a Cotroceni palotában, mások kérdezték, mikor találkozik még a civil társadalom tagjaival, az államfő pedig megígérte, hogy folytatja a konzultációt velük.
 
A Mediafax szerint Johannis nem beszélt sokat, röviden és tárgyszerűen válaszolt néhány kérdésre. Az előrehozott választások nem oldják meg a problémát, mondta az egyik tüntetőnek, azoknak pedig, akik a politikusi osztály megújítását követelték, azt válaszolta, a változás a pártokon belül kell, hogy megtörténjen.
 
Mások kifütyülték az államfőt, azt skandálták, hogy Mondjon le, Tolvajok, Szégyen, szégyen, Nem akarjuk önt. Sokan puszta PR-fogásnak tartják, hogy Johannis kilátogatott a térre. Mikor elment, többen kiabálták, hogy jöjjön vissza, és adjanak neki hangosbeszélőt.
 
Miután elment, a tér közepén sokan körbeálltak, és sorban megafonba mondták, mi az, amivel elégedetlenek.
 

Ezt látta Johannis a téren

Az államfő nem mondott beszédet, annak ellenére, hogy a többen azt skandálták, hogy adjanak neki hangosbeszélőt. Később Facebook-bejegyzésben összegezte az eseményt, miszerint sok lázadást és reményt látott a téren, és azt tanácsolta a jelenlévőknek, maradjanak aktív alakítói a közéletnek, mert csak összefogással tehetik olyanná Romániát, amilyennek mindannyian látni szeretnék.
 
Victor Ponta eddigi kormányfő szerdai lemondása után az államfő egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról. A pártok a konzultációsorozat első fordulójában előre hozott választásokat vagy szakértői kormányt javasoltak, de nem akarnak politikusokból álló kormányt, és senki sem nevezett meg kormányfőjelöltet.
 
 
Fotó: Cătălin Georgescu / presidency.ro
 

Hirdetés