Eltemették Göncz Árpádot

A Magyar Köztársaság volt elnökét az előírt állami pompa nélkül, de állami vezetők jelenlétében kísérték utolsó útjára.
Hirdetés

Göncz Árpádot – aki életének 94. évében hunyt el, pontosan egy hónappal ezelőtt – pénteken helyezték végső nyugalomra a budapesti Óbudai temetőben.

A volt köztársasági elnököt, írót és műfordítót egykori rabtársa (későbbi szabad demokrata, majd szocialista politikus), Mécs Imre búcsúztatta. Mécs szerint Göncz minden idők legjobb köztársasági elnöke volt, aki megmentette a magyar társadalmat, a magyar jogállamot azoktól a hibáktól, amelyeket a rendszerváltáskor nem tudtak elkerülni. Úgy írta le a volt államfőt, mint aki „ember volt, az embereknek az embere”, a szegény embereknek, az elnyomottaknak, a jogtalanoknak a szócsöve. „Te a szeretet embere voltál, a szeretetet hirdetted, mint (…) a Názáreti is, és mindenkihez volt jó szavad” – mondta személyes hangú beszédében Mécs Imre.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát – akit még maga Göncz Árpád kért meg a búcsúztatására – az egykori elnököt mint hívő embert zelótának (a Szentíráshoz buzgón ragaszkodónak) mondta, aki jellemzése szerint „Isten igéjét radikálisan értelmező és követelő keresztény volt”.

Gönczöt elbúcsúztatta Koncz Zsuzsa és Bródy János is. A temetésen – magánemberi minőségben – részt vett Áder János jelenlegi köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is.

Hirdetés

Göncz Árpádot, megannyi kiváló Tolkien-, Huxley-, Bradbury- vagy Arthur C. Clarke-mű fordítóját szerkesztőségünk sci-fi rajongó munkatársai is gyászolják.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Hirdetés