Több mint tízezer ember tüntet Bukarestben

Kormányváltó a hangulat a fővárosban, a tüntetők összeakaszkodtak a kormány székhelyét védő csendőrkordonnal is a Victoria palotánál.
Hirdetés

Frissítés:

Több mint 25 ezer fősre becsülik már a tömeget. Fél tízkor még csak 15 ezresre saccolták, amikor a Forradalom téren skandáltak a belügyminisztérium előtt. A minisztériumot 200 csendőr alkotta kordon védte.

Negyed tizenegyre ért az akkor már húszezer fősre becsült menet az Alkotmány térre, a parlament elé. Többen felkapaszkodtak a kerítésekre, és azt kiabálták: Engedjetek be! Egyébként továbbra is Ponta, Oprea és a kormány lemondását követelik.

A tömeg létszáma folyamatosan nőtt, a parlament elől a fővárosi negyedik kerület polgármesteri hivatala elé vonult, és Cristian Popescu Piedone kerületi polgármester lemondását kérte.

Tizenegy óra körül indult tovább a Colectiv klubhoz a már 25 ezer fősre duzzadt tömeg. Folyamatosan skandálják, hogy Mondjon le!

Végül nem a Colectiv klubhoz mentek a tüntetők, hanem vissza az Egyetem térre, ahonnan indult délután a felvonulás. Éjfélkor már csak egy körülbelül hétezer fős tömeg érkezett oda vissza.

 

Forradalmivá forrósodott a hangulat Bukarestben kedd este. A délután hatra megemlékezésként (is) meghirdetett tüntetésre előbb hatezer ember gyűlt össze az Egyetem téren, majd úgy megindultak a Victoria térre, a kormány székhelyéhez, hogy a teljes Magheru sugárutat lezárták.

Fél nyolcas sajtójelentések már tízezer főről szóltak, azóta tíz- és húszezer fő közötti tömegről számolnak be a központi sajtótermékek. A Digi24 hírtelevízió szerint 13 ezren vannak az utcán, és folyamatosan érkeznek az emberek, ahogy jönnek ki a munkából. A Romania Curata rövid dulakodásról tudósított a csendőrök és a tüntetők egy kisebb csoportja között.
 
Este kilenckor már 15 ezer fősnél is nagyobbra becsülik a tömeget, amely megindult a Victoria térről a belügyminisztérium felé a Calea Victorieien.
 
A tömeg este tíz után is még az utcán van, hevesen követeli Oprea lemondását, és azt kiabálják a útbaeső tömbházaknál, hogy „Nektek is vannak gyerekeitek”.
 
 
 
 
Főként Victor Ponta kormányfő, Gabriel Oprea belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Bukarest negyedik kerületének Piedone becenevű polgármesterének lemondását követelik. A tüntetők túlnyomó többsége fiatal, a Mediafaxnak nyilatkozók szerint a hatóságok közönye és korrupciója ellen demonstrál, mert ezek tragédiákhoz vezetnek, ahogy ez péntek éjjel a Colectiv klubban meg is történt. 
 
„Le a kormánnyal”, „Le Opreával”, „Piedone bérgyilkos, Oprea bérgyilkos”, „Nem távozunk, amíg nem távoztok” – kiáltják a kormány székhelye előtt. Amiatt elégedetlenek, hogy az eddig 32 ember halálával és 90 ember nagyon súlyos sérülésével végződött baleset miatt még senki sem vállalt felelősséget, és nem mondott le azok közül a hatóságok közül, amelyek jóváhagyták a péntek este kigyulladt szórakozóhely működését.
 
 
Hirdetés

 
A tüntetéssel egyidőben Cristian Popescu Piedone bejelentette, emlékművet állít a Colectiv klub előtt, „az ártatlanok emlékművét”.
 
 

Címlapfotó: Daniel Mihis @ Facebook

 

Hirdetés