Mária királynét hazahúzta a szíve

Bukarestből az egykori királyi ház rezidenciájaként szolgáló Pelișor-kastélyba szállították Mária királyné ereklyeként őrzött szívét.
Hirdetés

Ünnepélyes külsőségek közepette, katonai tiszteletadással, több száz tisztelőjének jelenlétében szállították „haza” kedden Mária királyné ereklyeként őrzött szívét a szinajai Pelișor-kastélyba. 

A kormány az utolsó román királyné születésének 140. évfordulója alkalmából másfél hónapja fogadott el határozatot arról, hogy a Román Nemzeti Múzeum átadja Mária királyné ezüstkazettában őrzött szívét a szintén múzeumként működő Peles-kastélykomplexumnak, amelynek része az egykori román királyi ház rezidenciájaként szolgáló Pelișor-kastély is.

A konvoj indulását egy rövid, negyedórás katonai parádé előzte meg Bukarest központjában,

az egykori királyi palota – jelenleg a Román Nemzeti Múzeum által használt épület – előtti téren. Az angliai születésű királyné szívét tartalmazó kazettát a román és brit zászló takarta, az ünnepségen a román és brit királyi himnuszt játszották, az ereklyét a Mihai Viteazu őrezred katonái és lovas csendőrök kísérték.

A szertartáson a királyi házat Margit trónörökös hercegnő és férje, Radu képviselte, jelen volt Mária királyné unokája, Mária Magdolna főhercegnő és férje, Hans Ulrich von Holzhausen báró, a román kormány több minisztere, Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke és Dorin Chirtoaca, a Moldovai Köztársaság fővárosának, Chișinăunak a polgármestere is.

Az ereklye „hazaszállítása” során csak a konvoj indulása zajlott a nyilvánosság előtt, a Pelișor-kastélyban már csak a királyi ház meghívottai vehettek részt. Korábbi közlésük szerint

az ereklyét az Arany Szalonban helyezik el, ugyanis Mária királyné ebben a teremben hunyt el 1938-ban.

Mária edinburghi hercegnő – apai ágon Viktória brit királynő, anyai ágon pedig II. Sándor orosz cár unokája – I. Ferdinánd román trónörökössel 1892-ben kötött házasságának köszönhetően 1914-ben lett Románia királynéja. Mária királyné a sebesült katonák ápolása és más karitatív szerepvállalásai révén gyorsan népszerűvé vált alattvalói körében, majd diplomáciai kapcsolatai révén jelentős szerepe volt abban is, hogy a párizsi békeszerződésekkel Románia megszerezte Erdélyt, Besszarábiát, Bukovina és a Bánság egyes részeit.

Hirdetés

A nagy tiszteletnek örvendő királyné végakarata nem teljesülhetett: ő ugyanis azt szerette volna, ha szívét kedvenc fekete-tengeri üdülőhelyén, Balcsikon őrzi meg az utókor, de az úgynevezett Kvadrilater – Dobrudzsa két déli megyéje – 1940-ben visszakerült Bulgáriához.

Mária királyné az utolsó román uralkodó, Mihály király nagyanyja. A trónról 1947-ben a kommunisták által lemondatott Mihály király 2007-ben visszakapta az államtól a Peleș-uradalmat.

Fotó: historia.ro

 

Hirdetés