Az autonómiáért tüntet december 1. előestéjén az MPP

Mert az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban a románok ezt ígérték.
Hirdetés

Folytatja az alkotmánymódosításra buzdító, illetve a Gyulafehérvári nyilatkozatban megígért kisebbségi jogok hiányára rávilágító kampányát a Magyar Polgári Párt (MPP). A politikai alakulat a tavalyi sepsiszentgyörgyi megmozdulás után idén november 28-án Csíkszeredába hívja az erdélyi magyarság tagjait.

„Minden magyart hívunk Csíkszereda főterére november 28-án, hogy a román állami ünnep előtti hétvégén közösen hívjuk fel a figyelmet az 1918. december elsején elfogadott Gyulafehérvári Nyilatkozatban tett ígéretekre. Őseink földjén méltó körülmények között, nem másodrangú állampolgárként akarunk élni!” – írja felhívásában Salamon Zoltán, az MPP Hargita megyei elnöke.

Rámutat, a Gyulafehérvári nyilatkozatban megfogalmazottak az ígéret szintjén maradtak, az erdélyi magyarságnak pedig nem szabad engednie jogaiból. „Az önrendelkezés számunkra nem kegy, hanem jog, amelyet román honfitársaink ősei ígértek nagyapáinknak, 1918. december elsején. Azzal az alapvető jogunkkal szeretnénk élni, hogy szülőföldünkön megmaradva, kultúránkat, hagyományainkat, nemzeti örökségünket a jövő nemzedéknek át tudjuk örökíteni” – fogalmaz.

Hangsúlyozza, hogy Bukarest a magyar közösséggel szemben vállalt ígéretek betartásának elmulasztásával csak mélyíti a korábbi sebeket.
 

Hirdetés