Nem látogatható a dévai vár

De nem kell megijedni: csak a felújítási munkálatok végéig.
Hirdetés

December végéig csupán a felvonó felső állomásáig látogatható Déva vára. A 2009-ben elkezdődött felújítási munkálatok óta a belső vár gyakorlatilag le van zárva, a külső vár azonban kisebb-nagyobb területek kihagyásával a resturálás alatt is látogatható volt. E héttől azonban ezt a részt is lezárják, a hajdani feljárást biztosító híd újraépítése végett.

„Erre az előző városvezetésnek már megvolt a költségvetése, a pénzt el is költötték, de a hídnak nyoma sincs. Ezért az építkezést azzal kellett kezdjük, hogy bűnügyi feljelentést tettünk, különben mi kerültünk volna bajba, hiszen egyazon híd megépítését nem fizetheti ki kétszer az önkormányzat. A kettes és hármas övezetet összekötő hídra viszont szükség van, hiszen csak ezzel válik teljessé a külső vár helyreállítása” – nyilatkozta a sajtónak Petru Mărginean polgármester, aki szerint a szóban forgó munkálat idén decemberig tart. Addig gyakorlatilag nem lehet a belső várat megközelíteni, hiszen az utóbbi évtizedekben használt, s nemrégiben felújított ideiglenes falépcsőket lebontották. A restaurálás részeként megépült csigalépcsők pedig egyelőre nem használhatók.

A hajdani kocsiút az említett hídon keresztül vezetett a várba a harmadik kapu irányából. A híd építését már elkezdték, de a munkálat befejezéséig a kocsiút nyomán vezető gyalogos ösvényt is teljesen lezárják már az első kaputól. Így a turisták csupán a sikló igénybevételével juthatnak fel a várba, pontosabban a külső várfal tövébe, mert innen egyelőre nem engedik tovább a látogatókat.

A városvezetés ígérete szerint azonban a műemlék lezárása nem jelent majd akadályt a november elején esedékes Dávid Ferenc emlékzarándoklat megszervezésében.
 

Hirdetés