Vásárhely: bekeményít a magyarellenes rendőrfőnök miatt az RMDSZ

Bojkottálják a városi tanács üléseit. És Bretfelean mondjon le!
Hirdetés

Miután Peti András marosvásárhelyi alpolgármester néhány napja még említésre méltónak találta a magyar nyelv üldözéséből sportot űző városi rendőrparancsnok, Valentin Bretfelean intézményvezetői tevékenységét, most bekeményített a helyi RMDSZ. Lemondásra szólították felé Bretfeleant, és bojkottálták a városi közgyűlés ülését.

Bretfeleant maga Peti szólította lemondásra a hétvégén tett sértő kijelentései miatt – egy szélsőséges rendezvényen kijelentette: továbbra is akadályozni fogja a nemzetközi szerződések által is megkövetelt kétnyelvűséget –, erre a jelenlevő rendőrfőnök elnézést kért, de bejelentette, hogy folytatni fogja tevékenységét a helyi rendőrség élén.

Peti András közölte, hogy ha saját indíttatásból nem mond le tisztségéről, a frakció a polgármester elé terjeszti a menesztési kérelmet. Ezt követően Soós Zoltán, az RMDSZ városi tanácsosa bejelentette, hogy mindaddig, amíg a kétnyelvű utcanévtáblák ügye, valamint az Azomureş kombináttal kapcsolatos referendum kiírása meg nem oldódik, az RMDSZ bojkottálni fogja a tanácsüléseket. Az RMDSZ-frakció a bejelentést követően kivonult a tanácsteremből.

Annak ellenére, hogy az önkormányzat korábban jóváhagyta a kétnyelvű utcanévtáblákra vonatkozó határozattervezetet, múlt héten a polgármester bejelentette, hogy a szabványméretű utcanévtáblák egynyelvűek lesznek, a hagyományos utcaneveket, illetve a lefordított utcaneveket külön táblákon tüntetik fel. Soós Zoltán erre reagálva közölte, hogy az RMDSZ-frakció feljelenti a polgármestert a diszkriminációellenes tanácsnál.
 

Hirdetés