Így kell elverni 135 ezer eurót

Turisztikai tájékoztató irodát kell nyitni ott, ahol nincs semmi.
Hirdetés

Hatszázezer lejt (azaz mintegy 135 ezer eurót) költ a Kolozsvár melletti Kajántó község vezetése egy turisztikai információs iroda megnyitására. A pénz európai forrásokból származik, a tervet pedig az év végéig (!) meg kell valósítani.

Kicsit beárnyékolja az elképzelés nagyszerűségét, hogy a Kolozsvártól északkeletre 12 kilométerre fekvő településen gyakorlatilag

semmiféle turisztikai objektum nincs.

Sőt, a környékén is csak kopár, agyagos dombok terülnek el.

Kajántó katolikus templomát a 12. század végén építették, és a feltételezések szerint itt született 1791-ben Debály Ferenc József zeneszerző, aki Uruguay és Paraguay himnuszát írta, de valami azt súgja nekünk, hogy talán nem éppen ezekre gondolt a község vezetése, amikor a turisztikai iroda ötletét pályázatba fogalmazta.

A község határában van ugyan egy tó, a horgászok hajdani kedvence, amely jelenleg rettenetes állapotban van, koszosan, náddal, sással és hínárral benőve haldoklik.

Hirdetés

Lucia Suciu PSD-s polgármester szerint a projekt éppen a tó környékére összpontosít, amelyet „agrárturisztikai” térséggé kívánnak átalakítani, stranddal és szabadidőközponttal. Csakhogy ez még a nagyon bizonytalan jövő zenéje, azt nem tudni, hogy a turisztikai tájékoztató központ, amelynek, ugye, az év végéig el kell készülnie,

miről fogja tájékoztatni a Kajántóra tévedő turistákat.

A Ziar de Cluj nem minden malícia nélkül jegyzi meg, hogy az utóbbi években nagyon divatba jött a turisztikai információs központot létrehozása európai alapokból olyan településeken is, ahol az égvilágon semmi látnivaló nincs. Az ilyen projektek sok esetben arra valók, hogy a terveket megvalósító – gyakran politikai alapon kiválasztott – vállalkozók többszörös árakat felszámolva a közpénzekből jó nagy részt kanyarítsanak ki, amely aztán visszacsordogál egyik vagy másik párt kasszájába.
 

Hirdetés