Ion Ţiriac: mindenki adjon 50 eurót a bevándorlóknak

Ja nem, nem úgy értette, hogy ő is.
Hirdetés

Ion Ţiriac hajdani teniszcsillag, jelenleg főállásban Románia leggazdagabb embere, kitalált egy tuti megoldást a bevándorlókérdés rendezésére.

Azt találta javasolni ez az önzetlen drágajóember, hogy minden romániai alkalmazott mondjon le 50 euróról a fizetéséből, ezt pedig az ország használja fel a bevándorlók fogadására.

„Képesek vagyunk fogadni őket! Abból az 500 eurós átlagfizetésből adjunk 10 százalékot, hogy befogadjunk ötszáz, ezer, százezer bevándorlót az első hullámban” – mondta Ţiriac a Realitatea TV-ben.

Akkor számoljunk egyet:

A romániai átlagjövedelem – amely nem 500 euró, hanem kicsivel több, mint 400 – értéke úgy jön ki, hogy átlagolják a keveset kereső sokak és a sokat kereső kevesek fizetését. Így vannak olyan alkalmazottak, akik mondjuk 4000 eurót keresnek, de a többség 200-300 eurót visz haza. Kétszáz eurónak pedig 50 az egynegyede, nem a 10 százaléka.

Hirdetés

Namármost. Romániában körülbelül 4,5 millió alkalmazott dolgozik. Ha mindenkitől levonnak 50 eurót, akkor az 225 millió euró. Ez az összeg kevesebb mint az egyhatoda a Ion Ţiriac vagyonának, amelynek értékét másfél milliárd euróra becsülik.

A tízpontos kérdés az, hogy miért nem ajánl fel Ion Ţiriac a saját vagyonából 225 millió eurót, ha úgyis marad neki 1,275 milliárd eurója, amiből élete végéig elkávézgathat Monte Carlóban?

(fs)

Hirdetés