Szacsvay-szobor: nyomozásra kérik a váradiakat

Nem készül el időre a szobor felújítása. Viszont addig lehet kutatni: milyen darab törhetett le róla az idők során?
Hirdetés

Jó munkához idő kell, ezt a nagyváradiak már megszokhatták, hiszen a város számos pontján korábban elkezdett infrastruktúra-fejlesztési munkálatok egy részét – például a távhővezetékek cseréjét – nem sikerült időre befejezni.

De hasonló a helyzet a Szacsvay Imrét, az 1849-49-es Országgyűlés mártír jegyzőjét ábrázoló szoborral is, amelyet végül nem láthat idén teljes pompájában a nagyközönség, mivel az utóbbi periódus esőzései miatt a kövek vizesek, a restaurálás utolsó szakaszát (a régi és új kövek színeinek összhangba hozatala patinázással, vegyszeres kezelések) nem tudják befejezni a kijelölt határidőig.

Ritli László Csongor, a nagyváradi közgyűlés RMDSZ-frakciójának vezetője az Erdon.ro-nak elmondta: a novemberi tanácsülésen előterjesztést nyújtanak be, hogy kapják meg további fél évre a szobrot, és reményeik szerint március 15-re fel tudják avatni a felújított alkotást.

Eközben pedig nyomozó munkára invitálják a nagyközönséget: a szobor jobb lenti sarkánál (vagyis a női alaknak a baloldali válla magasságában) ugyanis le van törve valami, és a rendelkezésükre álló képek alapján a szobrászművészek nem tudják beazonosítani, hogy mi volt ott. Ezért aztán felhívással fordulnak azokhoz, akiknek esetleg vannak olyan fotóik, melyek alapján rá tudnak jönni, hogy mi hiányzik onnan, és azt kérik, hogy ezt jelezzék nekik, hogy a hiányzó részt pótolni tudják.
 

Hirdetés