„Ki a mellel, ki a farral, hadd ájuljanak el a fiúk!”

Nem, nem egy Hofi-vicc. Sem a Monty Python csoport egyik poénja. Ez a mai romániai közoktatás rögvalósága.
Hirdetés

FRISSÍTÉS: a legújabb hírek szerint csütörtök délelőtt az államtitkár lemondott.

——————————————————————————–

Ismerik ezt az urat? Semmi baj, mi sem. De akkor most bemutatjuk Önöknek. Ez az úr Vasile Șalaru. És nem, nem egy jól menő kocsma tulajdonosa. (Vagy legalábbis nem tudunk róla.)

Az Oktatási Minisztérium államtitkára,

az ALDE (Liberális-Demokrata Szövetség) színeiben. Nos, ez az úr a minap, egy dévai sajtótájékoztatón valóban forradalmi jelentőségű kijelentéseket tett, a középiskolákba bevezetendő újfajta nevelési stílusra és tanórákra vonatkozóan. Nem tudjuk überelni, tehát idézünk:

„Ezek az órák a társadalomba való könnyebb beilleszkedést szolgálják, ami a viselkedést és a kinézetet illeti. A diákjaink nem tudnak járni az utcán. Én azt szeretném látni, hogy egy tizenegyedikes, tizenkettedikes diáklány szépen jár magas sarkú cipőben, keringőzik, tangózik, tudja, hogy kell jó házigazdaként viselkedni. Ez a román oktatási rendszer egy teljesen elhanyagolt oldala. Emlékezzünk csak vissza – és kérem, ne mosolyogjanak – a leánynevelő intézetek letűnt hagyományára.”

Valaki megkérdezte, hogy esetleg nem szükségesebb dolog-e, például a közlekedéskultúrára vagy elsősegélynyújtásra való nevelés. Az államtitkár úr készen állt a válasszal: „Senki sem állítja, hogy ezeket ne oktassák. Az osztályfőnöki órákon ezek kötelező dolgok voltak. Azt mondtam, hogy ezek mellett csináljanak mást is.”

Hirdetés

A sajtótájékoztató végén az államtitkár még eleresztett egy masszív aranyköpést: „Elnézést kérek, ha nem voltam elég világos. Úgy gondolom, hogy egy fiú, amikor egy lányt tart karon fogva – legalábbis nálunkfele, Moldvában ez így van – nem nagyon törődik azzal, hogy a lány ismeri-e a közlekedési szabályokat. Inkább

az érdekli, hogy a lány szépen járjon, mint egy hölgy.

Röviden: ki a mellel, ki a farral, hadd ájuljanak el a fiúk!”

Nos, nincsenek szavaink. A hazai közoktatás újabb hófödte csúcsa ez. Annyit azért megfigyelhetünk, hogy az államtitkár urat főleg a lányok nevelése izgatja (fel). A fiúk ezek szerint nőhetnek tovább, mint a dudva, lehetnek tolvajok, adócsalók, maffiózók, esetleg erőszakolók, ahogy ez, ugye, nálukfele, Moldvában, előfordul.

Továbbá az is megfigyelhető, hogy valamilyen titokzatos oknál fogva a román oktatási minisztérium egyre több debil, idióta, félanalfabéta, kretén gyülekezőhelyévé válik. Mit mondjunk. Csak áll az ész, és ácsorog.

Hirdetés