Reszkessetek, doktori plagizátorok!!!

Nyakatokon az online kopipészt-rendőrség. Csakhogy senki nem tud róla!
Hirdetés

Az Oktatási Minisztériumnak idén márciustól van egy szép, színes honlapja, amely a romániai egyetemeken írott, íródó doktorátusi dolgozatok kezelésére és értékelésére szolgál, adja hírül a Vocea Transilvaniei.

A VT szerint a stílusosan DOCT-nak nevezett oldalon van egy plágium-lekövető szoftver is, ami afféle kopipészt-rendőrség szerepét tölti be. Magyarán, bárki doktori témavezető végigfuttathatja a programot a kiválasztott dolgozaton, és hipp-hopp, máris megtalálja a másolásszagú részleteket. Hogy milyen alapon, az nyilván szakmai titok.

De nem is ez a baj. A baj az, hogy a 15 millió lejes projektet (ebből 12,7 millió európai pénz) a kutya se használja, mégpedig azért nem, mert az egyetemi kádereket senki sem tájékoztatta az oldal létezéséről.

Amúgy a dolog teljesen nyilvános: bárki bekukkanthat az oldalra, és nyugodtan szétnézhet. A címoldalon van egy irtó szexi, világűrbe bámuló, pápaszemes hölgy, aki mintha valamelyik Harry Potter-regényből lépett volna ki, mondjuk, a Hollóhát színeiben. De talál a böngésző az oldalon némi információt is a projektről, aztán kettő, azaz kettő darab (egy februári és egy májusi) hírt, továbbá az oktatási minisztérium elérhetőségét, egy csinos térképpel egyetemben. Hogy a kopipészt-rendőrprogram hol van, nem tudni. Nyilván nem akárkinek szánták. Az illetékes egyetemi oktatóknak regisztrálni kell valahol, valahogy. De erről sincs információ.

Na ja. Hát ezért megérte 15 millát eltapsolni. Első ránézésre olyan ez, mint a híres-hírhedt falusi sportcsarnokok. Csodálatosak. Csak éppen értelmük nincs.

Hirdetés