Nem érdeklik a hazai állások a háromszéki munkanélkülieket

Inkább elutaznak a segélyből külföldre dolgozni. Legalábbis erről panaszkodott a megyei munkaerőhivatal vezetője.
Hirdetés

Kovászna és Brassó megyei hotelek és panziók 550 munkahelyet kínáltak, és mindössze 12 személyt szerződtettek, mert a helyi állástalanok érdektelenek – írja a maszol.ro. A portál háromszéki Munkaerő Ügynökség (AJOFM) vezetőjének, Kelemen Tibornak a mai sajtótájékoztatójáról tudósított, ahol a hivatal vezetője arról panaszkodott, hogy a munkanélküliek élnek a hivatal által fizetett szakmai továbbképzések lehetőségével, elvégzik a kurzust, amiért felveszik a támogatást, de nem jelentkeznek a számukra meghirdetett állásokra.

Kelemen Tibor szerint legutóbb hat faluban több mint 400 személynek szerveztek pincér és szakács képzéseket, a résztvevőket idegen nyelvekre is tanították, majd állásbörzét szerveztek számukra, de nem sikerült betölteni a felkínált állásokat. A képzésre nyújtott támogatásból egyesek inkább külföldi idénymunkát vállaltak, mások olyan indokokkal nem fogadták el az állásajánlatokat, hogy nem akarnak ingázni, esetleg férjük nem engedi el őket dolgozni a háztartás és a gyereknevelés mellől.
 
A rétyi fűrészüzem sem tudja betölteni a munkahelyeit: nemrég Sepsiszentgyörgyön a végzősöknek szervezett börzén 19 állást kínált a fűrészüzem és nem talált egyetlen személyt sem, és a kézdivásárhelyi munkaerőbörzén sem érdeklődtek a 40 meghirdetett állás iránt. Itt is az ingázás a gond, illetve az alacsonynak talált, 1200-1400 lejes fizetés.
 
Kovászna megyében szeptember végén 6,12 százalékos volt a munkanélküliek aránya – írja a maszol.ro. Az 5498 nyilvántartott munkanélküli közül 1220-an kapnak segélyt.

Hirdetés