Románia felé jönnek a migránsok?

Elképzelhető, mert a horvátok is a kerítésépítést fontolgatják. A menekülteknek pedig egyszerűen nem lesz más választásuk, ha be akarnak jutni az Európai Unióba.
Hirdetés

A meghatározó horvát sajtóorgánumok egyre többet cikkeznek annak a lehetőségéről, hogy – bármennyire is berzenkedik ellene – a horvát kormány is kerítésépítésre kényszerül a Szerbiával közös határán.

Amennyiben Szlovénia és Ausztria drasztikusan csökkenti a migránsok fogadását, Horvátországnak nincs más választása, mint hogy meggátolja az illegális bevándorlók Szerbiából való beáramlását az országba, ebben az esetben pedig akár kerítést is hajlandó építeni szerbiai határán – írta a Jutarnji List című horvát liberális napilap kedden. A lap jól értesült, kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta, a tervek már készen vannak, és a kerítés akár tizennégy nap alatt elkészülhet. Amennyiben Horvátország lezárja határát Szerbiával,

a migránsok nagy valószínűséggel Románia felé veszik az irányt, 

ahonnét ismét be tudnak majd jutni Magyarország területére, mert erre a határára nem építtetett kerítést a magyar kormány, majd onnan folytatják útjukat Ausztria felé – fejtette ki a lap.
 
Második lehetőségként a lap forrásai azt vázolják fel, hogy a migránsok Bosznia-Hercegovinán keresztül mennének Horvátországba, de ennek kisebbnek tartják a valószínűségét, mert túl nehéz terepet kellene bejárniuk az illegális bevándorlóknak. Ha mégis ez valósulna meg, 

Horvátország nehézségekkel találná magát szembe, 

mert ezer kilométeres határa van Boszniával, amelyet nehezen tudna hatékonyan ellenőrizni.
 
A Vecernji List, a legolvasottabb horvát napilap arról írt, hogy Ranko Ostojic horvát belügyminiszter találkozót kért szerb kollégájától, Nebojsa Stefanovictól. A lap nagyjából ugyanazt a forgatókönyvet vázolja fel, mint a Jutarnji List: szerintük a horvát belügyminiszter arra fogja kérni Szerbiát, csökkentse a migránsáradatot, és nyisson egy új, keleti útvonalat is, Románia és Bulgária felé.
 

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Hirdetés