Szili-Biró találkozó: úton a konszenzus felé?

A cél az autonómiakoncepciók összehangolása.
Hirdetés

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekről, autonómia-statútumokról, az autonómiaküzdelem lépéseinek összehangolásáról, a román-magyar diplomáciai kapcsolatok alakulásáról, aktuálpolitikai kérdésekről, a jövő évi választási esztendő kihívásairól is szó esett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Biró Zsolt MPP elnök marosvásárhelyi megbeszélésen.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott ismertette elképzeléseit, terveit az erdélyi és különös tekintettel a székelyföldi autonómiakoncepciók összehangolásának lehetőségeiről. A felek egyetértettek abban, hogy az autonómia az ügyről szól nem a pártokról, ezért addig kell vitázni, míg létrejön a megállapodás.

„A konszenzuskereséshez szükség van a párbeszédre, ezt viszont nehéz tető alá hozni, ha vannak, akik sértődötten félreállnak, hiúsági kérdésként kezelik ezt” – vélekedett Biró Zsolt, aki pártja részéről ismételten felajánlotta a közvetítő szerepet ebben a kérdésben. Szili Katalin méltányolta az MPP pozitív hozzáállását, konstruktív magatartását, úgy a nyári KMKF autonómia munkacsoport ülésén, mint a közelmúltban Kolozsváron lezajlott egyeztetés alkalmával.

„A Magyar Polgári Párt közvetítő és katalizátor ebben a témában” – fogalmazott a magyar miniszterelnöki megbízott, és megismételte felkérését az MPP felé, hogy az autonómia munkacsoportba delegált tagja, Kulcsár-Terza József révén lássa el az erdélyi szervezetek közötti közvetítő szerepet.

Hirdetés

„Cél egy cselekvési ütemterv kidolgozása, de legalább ugyanilyen fontos az, hogy tisztázzuk a fogalmi kérdéseket” – mondta Szili Katalin.

Biró Zsolt reményét fejezte ki, hogy a román – magyar diplomáciai kapcsolatok előbb-utóbb kimozdulnak a mélypontról. A pártelnök szerint az enyhülés jeleire utalnak a román külügyminiszter legutóbbi nyilatkozatai. „Ez egy lépés lehet a normalitás felé. Szeretném hinni, hogy eljutunk odáig, amikor az autonómia sem lesz tabutéma és mindenki megérti, hogy nem mások ellen foglalunk állást, amikor közösségünk jogos elvárásait, követeléseit fogalmazzuk meg” – mondta Biró Zsolt.
 

Hirdetés