Kolozsvár polgármestere nem a következetesség etalonja

A három nappal ezelőtti ígéret semmisnek bizonyult: folytatódik a Szamos menti zöldövezetekért folytatott meccs a civilek és Boc között.
Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt arról adhattunk hírt, hogy a civilek nyomására Emil Boc polgármester lemondott a Sétatér és a Kolozsvár Aréna közötti útszakasz korábbi kiszélesítési tervéről, így nem szükséges kivágni a Szamos menti fákat. Plusz közlekedési sáv helyett bicikliutat és gyalogos sétányt fognak építeni – ígérte az elöljáró. A politikusok szavahihetőségével kapcsolatosan eddig sem voltak illúzióink,

nem is váratott sokat magára az első olyan nyilatkozat, mely árnyalja a korábbi egyértelmű kijelentéseket.

Egy mai rádiós beszélgetésen már egészen másképpen fogalmazott Kolozsvár  első számú vezetője. A Realitatea FM meghívottjaként Boc gyakorlatilag a harmadik közlekedési sáv mellett lobbizott.  Mint mondta, kitart az eredeti elképzelés mellett, mert egy, a tömegközlekedés számára fenntartott forgalmi sávval Kolozsvár nagy lépést tehetne egy civilizáltabb, élhetőbb városért. Azzal szeretné a zöldövezethez ragaszkodó civileket lekenyerezni, hogy a Stadion és a Sport Hotel közötti sétányt lezáratná a gépjárműforgalom elől, így újabb szakasszal bővülne a Sétatér zöldövezete.

Azoknak is igazuk van, akik azt mondják, hogy megoldást kell találni a gépjárművekkel teli város túlzsúfoltságára, mint ahogy azoknak is, akik megőriznék a Szamos menti zöldövezetet, és gyalogos sétányt, bicikliutat alakítanának ki – fogalmazott Boc. Hozzátette,  elismeri mindkét kezdeményezés létjogosultságát, majd amellett érvelt, hogy miért kellene inkább a tömegközlekedésnek fenntartott forgalmi sávot előnyben részesíteni. Véleménye szerint a Monostor felől érkezők gyorsabban érhetnének be a belvárosba, ami miatt

sokan választanák a tömegközlekedést, ahelyett, hogy autóba üljenek.

A civilek nevében Szakáts István, az AltArt Alapítvány igazgatója reagált a polgármester szavaira, aki értetlenségének adott hangot Boc inkonzekvens nyilatkozatai miatt. Kifejtette: a projekt jelenlegi változata nem tartja tiszteletben az építkezési standardokat, ezért akár törvényes úton is megtámadható. 

Hirdetés