A kommunizmus árnyával viaskodott a PSD a hétvégén

Liviu Dragnea az új pártelnök, Victor Ponta bármikor kész lemondani a miniszterelnökségről. Kommunistázás is volt.
Hirdetés

Nem volt meglepetés, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétvégén tartott kongresszusán Liviu Dragneát választotta pártelnökké, miután egy héttel korábban egyetlen jelöltként vett rész a belső választáson.

Azt is előre lehetett tudni, hogy a PSD ügyvezető elnöke Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke lesz. A párt 14 új alelnöke jórészt ismeretlen a közvélemény számára, ez is megfelel Dragnea korábban bejelentésének, miszerint új arcokra van szükség, a kiskirályként ismert politikusoknak pedig hátra kell lépniük.

Victor Ponta, aki néhány hónappal korábban lemondott a PSD-elnöki tisztségről, a kongresszuson azt mondta: a párt rendelkezik a miniszterelnöki mandátumával. Egyelőre jól megy a kormányzás, viszont csak a PSD képes átvinni egy bizalmatlansági indítványt a parlamenten – mondta a kormányfő, de megjegyezte, hogy azért szóljanak neki is, ha „elérkezett a pillanat”.

A PSD-kongresszus egyébként meglepően csendesen zajlott, nyoma sem volt a korábbi hatalmi harcoknak, a táborok összecsapásának, áskálódásoknak vagy a kulisszák mögött zajló szálhúzogatásoknak (a párt nagy machinátora, Viorel Hrebenciuc egyébként is börtönben van).

Az egyetlen, viszonylag feszült mozzanat az volt, amikor Liviu Dragnea beszédében felszólította a résztvevőket, hogy néma felállással emlékezzenek a kommunista diktatúra áldozataira. Dragnea „a múlttól való elszakadás” jegyében tette ezt, mégsem a jelen levő Ion Iliescu reagált rá, hanem Marian Oprişan Vrancea megyei elnök, aki szerint „a PSD soha nem volt kommunista”. Bírálóan szólalt fel Mihai Sturzu, a PSD ifjúsági tagozatának vezetője is, aki szerint éppen az bizonyítja a párt kommunista kurzusát, hogy Dragnea egyedüli elnökjelölt volt.

Hirdetés

Szintén Dragnea egyedüli jelöltségét bírálta Ion Iliescu is, szerinte a PSD a baloldaliságtól is eltávolodott.

 

Hirdetés