Hat óra munka, több óra pihenés

Egy honatya két órával csökkentené a munkaidőt. És még bért is emelne!
Hirdetés

Nem csupán eszelős és/vagy ostoba törvénytervezeteket nyújtanak be a bukaresti parlamentben: a kormánykoalíciós tag Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) egyik szenátora azzal a javaslattal állt elő, hogy csökkentsék nyolcról hat órára a munkaidőt. Nem a parlamentben (ott ez átlagosan számolva már rég sokkal kevesebb), hanem mindenhol.

Ioan Iovescu bejelentette, törvénytervezetet nyújt be ebben a témában. A szenátor elmondta, már 2013-ban kezdeményezte a munkaidő csökkentését, de akkori pártja, az azóta az UNPR-be beolvadt Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) nem támogatta a kezdeményezést. Az elutasítás indoklása az volt, hogy az Erópai Unió nem támogatna egy ilyen módosítást, ráadásul a munkaidő csökkentése a külföldi befektetőket is elriasztaná. Iovescu azonban nem adja fel: szerinte azóta beigazolódott, hogy az EU nem ellenzi az általános munkaidő csökkentését, hiszen Svédországban is rövidebb munkaidőt vezetnek be.

A szenátor szerint főleg azok számára lenne lenne pozitív változás a hatórás munkaidő, akik három váltásban dolgoznak, illetve a vidéki lakosoknak, akiknek munka után még a gazdaságban is sok a teendőjük.

Iovescu azonban nem állna meg itt: a munkaidő-csökkentéssel egy időben a bruttó minimálbért is fölemelné 1500 lejre.
 

Hirdetés