Nyugi van a lezárt magyar-horvát zöldhatáron

Horvátország éjféltől a szlovén határra szállítja a migránsokat, de a helyi lapok szerint már csak idő kérdése a határzár bevezetése.
Hirdetés

Lezárták pénteken éjfélkor a magyar-horvát zöldhatárt, ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar-szerb szakaszon. A határ menti Zákányban Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó egy sajtótájékoztatón mondták el az ezzel kapcsolatos tudnivalókat:

  • a zöldhatárt, a természetes határokat lezárták
  • a határátkelő helyek szigorított ellenőrzés mellett nyitva maradnak, tehát a törvényes belépés lehetősége mindenki számára rendelkezésre áll
  • két tranzitzónát alakítottak ki, ahol az országba belépőket regisztrálják majd
  • a jogi státus is változik, a határzár illegális átlépése, megrongálása bűncselekmény
  • éjfélkor még átengedték az utolsó vonatnyi menekültet Zákánynál
  • a magyar-horvát határon pontosan ugyanazt a határrendészeti megoldást alkalmazták, mint a szerb határszakaszon.

Bár Magyarország és Horvátország határa is schengeni határ, de a valódi védelemre, illetve ellenőrzésre szoruló határszakasz az Görögországban húzódik, ennek a késlekedése egyelőre nem teszi lehetővé, hogy az illegális migrációs hullám, illetve nyomás okait, forrását a lehető legközelebb próbálják eltorlaszolni – hangzott el.

Egy hónap alatt több mint 80 ezer migráns érkezett Horvátországból a zöldhatáron Zákányba,

ahonnan vonattal a nyugati határ melletti regisztrációs pontokra vitték az illegális határátlépőket. Az első mintegy ezer fős csoport szeptember 18-án érkezett, azóta naponta több ezren gyalog, rendőrök kíséretében tették meg az utat a határtól nem messze lévő vasútállomásig. A migránsokat horvátországi Botovóból 1000-1500-as csoportokban vonattal hozták a magyar határhoz. Pénteken a korábbi napoknál többen, csaknem hatezren érkeztek Zákányba. Az utolsó csoport nem sokkal éjfél előtt jött át a határon.

Jelentős rendőri és katonai készültség volt tapasztalható pénteken éjszaka, már az éjfélt megelőző órákban Letenyén, a két magyar-horvát átkelőhelyen, ahol azonban szinte alig volt civil járműforgalom – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. Órákkal a zöldhatár éjfélre időzített lezárása előtt több tucatnyi járművel és jelentős létszámmal volt már jelen a rendőrség és a honvédség a magyar-horvát határ két letenyei átkelőhelyénél. Az M7-es autópályán lévő határátkelőn, illetve a 7-es főúton lévő közúti átkelőhelyen ugyanakkor az egyébként is csekély

járműforgalom zavartalanul bonyolódhatott éjfél előtt és éjfél után is.

A régi határátkelőnél az elmúlt hetekben kialakított tranzitzóna készen áll az esetleg itt Magyarországra belépni szándékozó migránsok fogadására, de a drótkerítéssel körbevett, konténerekből kialakított létesítményben egyelőre csupán néhány fegyveres katona járőrözik. A szombat nulla órától érvényes határzár időpontja előtt órákkal a Mura-folyón, a két határátkelőnél átívelő hidakon, közvetlenül a középen meghúzott határvonal előtt sorakoztak fel rendőrautók, de ezen túlmenően más látható jele az éjféltől elrendelt határzárnak egyik átkelőnél sem volt tapasztalható. 

Nem az a kérdés, hogy mi is lezárjuk-e a határt, hanem az, hogy mikor – ezzel a címmel jelent meg vezércikk szombaton a Vecernji List című horvát napilapban. A cikk szerzője szerint Magyarország döntése, hogy lezárja zöldhatárát, gyökeresen megváltoztatja Horvátország pozícióját és megnehezíti a dolgát. Kérdés, hogy áthidalhatatlan-e a probléma – írta Davor Ivankovic, hozzátéve, hogy a válasz hamarosan kiderül. Az útvonal módosulása megváltoztatja a teljes logisztikát,

továbbá az is kérdés, hogy a szlovének készek-e a migránsok gyors fogadásra – hangsúlyozta.

Hirdetés

A szerző felteszi a kérdést, vajon mit lehet tenni, ha nem sikerül véghezvinni azt az optimista tervet, amely szerint majd Szlovénia helyettesíti Magyarországot – amelynek határára a horvát hatóságok az elmúlt egy hónapban 190 ezer illegális bevándorlót szállítottak –, és ha kiderül, hogy Ljubljana mégsem fogad naponta ötezer menekültet. Horvátországba továbbra is özönlenek a menedékkérők, és ha nem tudják ugyanolyan ütemben elhagyni az országot, akkor egy héten belül elviselhetetlenné válik a helyzet – szögezte le. Ivankovic arra figyelmeztetett, hogy Szlovénia csak rövid távú megoldás. Szerinte hosszútávon már biztos, hogy

Horvátországnak is valamilyen módon le kell zárnia zöldhatárát, és nem az a kérdés, megteszi-e, hanem az, hogy mikor.

A Telegram annak a véleményének adott hangot, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic államfő nyílt kiállása a magyar migránspolitika mellett, ugyanakkor hazája kormányának bírálása menekültügyben azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jobboldali ellenzéki párt és a horvát államfő között politikai megegyezés létezik, amelynek célja a leköszönő szociáldemokrata kormány megbuktatása.
A 24sata bulvárlap szerint Horvátország már le is zárta zöldhatárát Szerbiával péntek este. Babska körzetében – ahol eddig a legtöbb illegális bevándorló érkezett Horvátországba – egy ideig nem léphették át a menekültek a szerb-horvát határt.

A migránsok türelmesen vártak a szerb oldalon, nem tudván miről van szó, ugyanis senki nem mondott nekik semmit – írta a lap. A rendőrség valószínűleg csak lassítani próbálta a migránsok beáramlását az országba, amíg ki nem derül az, hogy Szlovénia hajlandó-e együttműködni Horvátországgal egy új humanitárius folyosó megnyitásában Nyugat-Európa felé – tette hozzá.

Fotó: MTI/Varga György

Hirdetés