Románia 150 millió eurót önt Moldovába

Ezzel akarja a nehéz gazdasági helyzetben levő, politikai forrongások feszítette országot megmenteni Oroszorszégtól.
Hirdetés

Moldova gazdasági szankciókkal szembesült Oroszország részéről, amiért társulási egyezményt kötött az Európai Unióval, ezért Romániának kötelessége a segítségére sietni, és európai közeledését támogatni – hangoztatta Victor Ponta miniszterelnök kedden, miután Bukarestben találkozott a hivatalos látogatásra Romániába érkezett Valeriu Streleț moldovai kormányfővel.

A két miniszterelnök közös sajtóértekezletén Streleț köszönetet mondott román vendéglátóinak azért az országának nyújtott 150 millió eurós román hitelkeretért, amelyet néhány órával korábban ratifikált a bukaresti parlament. Hozzátette: egy menetrendszerű Tarom-járat turistaosztályán Brüsszelől érkezett Bukarestbe, a gép azonban egy műszaki hiba miatt három órát késett, és ezért nem lehetett jelen a bukaresti parlamentben, amikor az ratifikálta a hitelszerződést.

Az öt évre szóló, 150 millió eurós visszatérítendő hitel folyósítását Ponta a két ország szeptember 22-i közös kormányülése után jelentette be, miután Chișinăunak nem sikerült megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal. Közben az Egyesült Államok chișinăui nagykövete bejelentette: Washington a moldovai hatóságoknál tapasztalt korrupció miatt felfüggesztette számos beruházás finanszírozását.

A Moldovának felajánlott 150 millió eurós kölcsön a leggyorsabban tető alá hozott hitelszerződés Románia történelmében és minden bizonnyal Moldova történelmében is, ez pedig úgy vált lehetségessé, hogy Romániában valamennyi intézmény és politikai párt támogatta ezt a fontos kezdeményezést – jelentette ki Ponta moldovai kollégájával közös sajtóértekezletén.

Ponta rámutatott: Romániában az utóbbi 25 évben sok szó esett a Pruton túli „testvérekről”, de az utóbbi időszakban sikerült a tettek mezejére lépni és konkrét dolgokat is megvalósítani. Ponta a Jászváros és a moldovai Ungheni között megépült földgázvezetéket, a moldvai óvodaépítésekhez nyújtott román támogatást, az iskolabusz-programot és a Romániában sikeresen működő SMURD rohammentő-szolgálat moldovai meghonosítását említette.

Hirdetés

„Ha Románia most nem segítené Moldovát, Oroszország minden bizonnyal megpróbálná megakadályozni európai közeledését” – jelentette ki Ponta a parlamentben, amikor a hitelszerződést ratifikálták.

A moldovai miniszterelnököt Klaus Johannis államfő is fogadta, arról biztosítva vendégét, hogy Románia Moldova legfőbb európai támasza, és Bukarest segítségére Chișinău a továbbiakban is számíthat.

Chișinăuban már egy hónapja tüntetnek a Méltóság és Igazságosság (DA) nevű ellenzéki mozgalom aktivistái, akik azt állítják, hogy Moldovára oligarchák tették rá a kezüket, míg a kormányzó europárti koalíció egy junta.
 

Hirdetés