Még latinul is zavarja a PSD-t a Székelyföld

Merthogy Romániában a latin mindent legitimál. De a Székelyföldet nehogymá’!
Hirdetés

Izgalmas magyar-román pengeváltások zajlanak a Sepsiszentgyörgyi helyi közgyűlésben. Az ügyeletes Székelyföld-tagadó ezúttal (is) Rodica Pârvan szociáldemokrata közgyűlési tag volt, aki a testület szerdai ülésén sápítozott egy kicsit a Székelyföld megnevezés használata miatt is. Már csak azért is, mert – horribile dictu! – azt blaszfémikusan, latin nyelven alkalmazták.

Történt ugyanis, hogy a sepsiszentgyörgyi helyi tanács soros ülésén – három ellenszavazattal – jóváhagyta, hogy Sepsiszentgyörgy társuljon a Kovászna, illetve a Hargita megyei művelődési központokkal a Terra Siculorum 2021 Egyesület létrehozása céljából. Az erre vonatkozó határozattervezetet Antal Árpád terjesztette be, a szociáldemokrata Rodica Pârvan pedig magyarázatot követelt a „Terra Siculorum” elnevezés miatt. Azt sem érti, ebben a projektben mi keresnivalója a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatoknak.

„Talán így próbálják burkoltan legitimálni az úgynevezett Székelyföldet, amelyben én nem találok magamra?” – tette fel a kérdést Pârvan. Ugyanakkor értetlenségének adott hangot Székelyföld latin elnevezése miatt is. „Talán a latin eredetet vállalják fel ezzel?”– ironizált.

A polgármester válaszában felvilágosította, már az első pillanattól köztudott, hogy Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázza meg az Európa Kulturális Fővárosa címet, úgy, ahogy Krajova Olténia nevében teszi ezt. „Olténiában sem mindenki oltyán, mint ahogy Székelyföldön sem mindenki székely, tehát Pârvan asszony is, aki már 30–35 éve itt él, magára találhatna ebben a projektben” – fogalmazott. Antal leszögezte: a pályázat által nem szeretnék legitimálni Székelyföldet, mivel az legitim. „Megkérem, a jövőben mellőzze az úgynevezett Székelyföld kifejezést, mivel mi sem mondjuk, hogy úgynevezett Bukovina vagy úgynevezett Mócföld” – okította ki a szociáldemokrata tanácsost a városvezető.
 

Hirdetés